Пирамидите во Гиза се драматичната позадина за новата инсталација на анонимниот шпански уметник SpY. Инспириран од египетската симболика и математика, делото е дел од изложбата Forever is Now II. Организирана од Culturvator/Art D’Égypte, изложбата бара од уметниците ширум светот да се инспирираат од богатата културна историја на Египет. Во случајот на SpY, тој погледна во логичниот и духовниот свет на Стариот Египет за да го состави своето парче, ORB.

Сферата е создадена од кластер на кружни хромирани огледала, овозможувајќи им на случајните минувачи да се натопат во околината што се рефлектира назад кон нив. Формата се заснова на бројот пи, кој е скриен во геометријата на пирамидите. SpY, разбирајќи ја важноста на геометријата и математиката во Стариот Египет, внимателно ги разгледа мерењата на пирамидите. Она што го открил е дека кога се дели периметарот на пирамидата со двојно поголема висина, резултатот е многу блиску до пи.

„Сферата е невидлив дел од добиената геометрија бидејќи сферата со радиус висок како пирамидата би имала обем многу блиску во должина до периметарот на пирамидата“, пишува уметникот во изјавата.

Употребата на огледала е поврзана со духовните верувања на старите Египќани. „Египјаните веруваа дека животот во подалеку е одраз на животот на земјата и се сметаше дека огледалата имаат магични својства. Тие, исто така, ги поврзаа огледалата со сончевата светлина што придонесува за воскреснување, регенерација на трупот“, споделува уметникот. „Изградбата на нашата скулптура ги покажува овие намери. Како тие огледала, сонцето, светлината, околината, посетителите ќе се рефлектираат, создавајќи жива врска со обновувањето на животот“.

Forever is Now II, организиран во соработка со УНЕСКО и египетското Министерство за туризам и антиквитети, ги обединува уметничките дела на дванаесет меѓународни уметници и ќе трае до 29 ноември 2022 година.

SpY Art Installation in Front of the Pyramids in Egypt

Art Installation in Front of the Pyramids in Giza

Art Installation in Front of the Pyramids in Giza

Rainbow Over SpY Installation in Egypt

Girl Taking Photo in Reflection of SpY's ORB in Egypt

SpY Art Installation at Night in Front of the Pyramids in Giza

Lighting Behind SpY - ORB for Forever is Now 2