Персоналот на Киев Индипендент знаеше дека доаѓа војна. Тие поминаа долги денови во февруари известувајќи за инвазијата за која извори на високо ниво им рекоа дека е неизбежна.

Главниот уредник Олга Руденко и другите високи уредници се консултирале со дваесетина членови на персоналот на весникот за да се уверат дека секој има план за евакуација и дека подигнал готовина за да можат да продолжат да работат доколку банките се затворат. Тие ги предале лозинките и упатствата на контактите во Северна Америка за тоа како да ја задржат својата веб-страница онлајн во случај нивниот интернет да биде исфрлен. А сепак, додека рускиот претседател Владимир Путин прогласи „специјална воена операција“ во раните утрински часови на 24 февруари, никој од нив не можеше да поверува што се случува.

„Мислевме дека ќе се обидат да заземат поголема територија во источна Украина“, вели Руденко. „Не дека тоа би било целосна војна“.

Во деновите и неделите што доаѓаат, Киев Индипендент ќе стане примарен извор во светот за доверливо новинарство на англиски јазик за таа војна. Само три дена подоцна, неговите следбеници на Твитер пораснаа од 30.000 на 1 милион; сега има повеќе од 2 милиони. И со новооткриеното влијание и со широката поддршка што ја доби – кампањата за групно финансирање собра речиси 2 милиони долари за да продолжи платформата – трансформацијата беше извонредна. Киев Индипендент започна само 14 недели пред инвазијата – откако скандалот за новинарската независност кај нивниот претходен работодавец ги инспирираше уредниците сами да нападнат и го повлече Руденко, кој сега води тим под исклучително тешки околности, назад од што требаше да биде пауза од новинарството.

, StoryLand

„Го започнуваме овој амбициозен проект кој се заснова на вредности во кои навистина, навистина веруваме, а тоа е независно новинарство“, вели Руденко (33). „И ние го правиме тоа во исто време кога нашата земја се бори со оваа војна за опстанок“.

Тоа се високи влогови за некој кој никогаш не очекувал да биде главен.

„Ако ме видевте кога имав 14 или 15 години, никогаш не би помислиле дека оваа личност ќе порасне да води нешто“, вели Руденко со скромноста што ја очекував во текот на нашите четири разговори во последните два месеци, пишува новинар за Тајм.

Самопрогласен гик со љубов кон книгите и јапонското аниме, Руденко пораснала во Днипро, во централна Украина. По смртта на нејзиниот татко, кога Олга имала 4 години, нејзината мајка, сметководителка, ја одгледала сама и ја охрабрила да продолжи кариера во економијата. Но, Руденко, желна да „заработи за живот и да запознае интересни луѓе“, избрала да студира новинарство на универзитетот во Днипро.

По стажирањето во локален весник, таа се преселила во Киев во 2011 година, каде што се вработила во Киев пост, единствениот украински весник на англиски јазик во тоа време. Иако главно меѓународната публика на весникот беше релативно мала, тој имаше репутација дека се занимава со сериозно новинарство.

„Тоа беше хардкор истражувачко новинарство – тие новинари не се плашеа од ништо“, вели Олексиј Сорокин, кој стана политички известувач во весникот во 2018 година и сега е политички уредник на Киев Индипендент. „Секогаш се спротивставуваше на естаблишментот и на оние на власт. Идејата беше дека тие очигледно направиле нешто лошо, но ние треба да го докажеме тоа“.

Од инвазијата, природата на таа одбрана се промени. Околу 24 репортери и уредници од персоналот продолжуваат да објавуваат длабоко пријавени приказни – Руденко отчукува неколку што ја направија горда, вклучително и една на чистачите на улиците и собирачите на ѓубре кои продолжија да ја вршат својата работа дури и додека Киев беше бомбардиран, и друга што следеше една украинска воена единица додека ги собираше телата на руските војници. Но, високите емоции и немилосрдното темпо на настаните – да не кажам ништо за дезинформациите и пропагандата за време на војната – го направија обезбедувањето на точноста на нивното известување поголем предизвик.

„Одвојувањето на фактите од мислењето и емоциите кога вашата земја е во војна – тоа е екстра тешка задача“.

Траума и одговорност. Известувањето од жешка точка е секогаш доброволно за персоналот на Киев Индипендент, а Руденко смета дека дел од нејзината работа е да ги зауздува новинарите чиј ентузијазам за покривање на конфликтот може да го надмине нивното подобро чувство. И покрај тоа, во конфликтот во кој веќе загинаа најмалку 18 новинари, таа не може да избега од чувството дека го става во опасност својот персонал.

„За секој од нив, играв сценарио во мојата глава каде што треба да им кажам на нивното семејство дека нешто им се случило, дека се заробени, исчезнати или уште полошо“, вели таа. „Се обидувам да не дозволам да одам предалеку во тоа, бидејќи овие мисли се мочурливи и можат да ме одвлечат од работата што треба да се направи“.