Овие вежби ви помагаат и во предменструалниот циклус.

Можеби звучи чудно и невозможно поради интензитетот на болката, но лесниот тренинг може многу да ви помогне со менструалните грчеви кои настануваат поради контракциите на мускулите на матката (поради исфрлање крв). Вежбањето е веројатно последното нешто што ви паѓа на ум во тие моменти, но ова е нешто што е докажано дека делува и секако не бара патување во теретана.

Истражувањата покажуваат дека вежбањето може да биде оптимален третман за симптомите на предменструалниот синдром (ПМС) и менструалната болка. Движењето за време на менструацијата може да има некои поспецифични придобивки како што се намалување на болки, болки, грчеви и воспаление бидејќи тие ќе помогнат да се регулира протокот на крв во карлицата.

1. Истегнување на долниот дел на грбот

Овој потег може да помогне во ублажување на напнатоста што може да се развие во вашите мускули поради менструални грчеви и надуеност. Овде ќе ги отворите надворешните колкови, ребрата, стомакот и грбот.

Започнете со левата нога испружена право напред и десната назад. Свиткајте ја десната нога во прстите и малку свиткајте го коленото на левата нога. Истегнете ја левата рака директно, а десната кренете ја над главата. Замавнете ги колковите надесно додека истовремено ја кревате и спуштате десната рака. Стапалото и коленото остануваат свиткани. Повторете 6-8 пати од двете страни.

2. Мост

Ова може да го поттикне протокот на крв подалеку од карлицата и долниот дел на стомакот каде што чувствуваме притисок и исполнетост. Ја ублажува тежината на карличниот под и може да помогне да се намалат спазмите и акумулираното воспаление во областа. Ова е нежна инверзија која се одржува само кратко време – сепак, секогаш препорачуваме да го слушате вашето тело и ако ова движење ви е непријатно за време на менструацијата, секогаш можете да го прескокнете.

Легнете, свиткајте ги колената така што двете стапала ќе бидат рамни на подот. Ставете ги рацете до телото, така што прстите ќе бидат точно кон вашите потпетици. Подигнете ги глутусите од подлогата и вратете ја карлицата надолу. Повторете 8-10 пати.

3. Замавнување

Легнете на грб и доведете ги колената до градите, а потоа „гушкајте“ ги со рацете. Земете неколку целосни циклуси на дишење. Ликувајте лево-десно неколку минути.

4. Седење на потпетици и истегнување

Клекнете, а потоа седнете на петиците. Рацете испружете ги директно напред и спуштете го челото на подот. Останете во оваа јога поза 2-5 минути.