Овој јапонски феномен – кој сега се емитува на Нетфликс – ги испраќа децата на возраст од две години сами во светот. Ова шоу е апсолутен тобоган од емоции.

Ако сте го погледнале Нетфликс во изминатите неколку дена, постои огромна шанса да ве удри по глава од јапонски документарец со чуден изглед. Без разлика каква е вашата историја на гледање – дали претпочитате Bridgerton или Stranger Things, Breaking Bad или документарци од Втората светска војна – тука е. На сликата лебдат во разнобојни букви од меурчиња, без каков било контекст, а насловот е Old Enough или Доста е старо. Што го поставува прашањето: што е по ѓаволите Доволно старо?

За жал, првичното објаснување е уште позбунувачки од агресивниот притисок на Нетфликс. Old Enough е диво популарното јапонско шоу Hajimete no Otsukai (Мојата прва задача), забавна документарна емисија каде малите деца се испраќаат во светот сосема сами, да одат на шопинг или да се движат во јавниот превоз. Во Јапонија, Old Enough се емитува веќе 30 години, со две тричасовни емисии кои се емитуваат секоја година. Кога ќе се емитува, една петтина од сите јапонски гледачи се слушаат. Тоа е вистински феномен.