Рударите во Ангола ископале редок чист розов дијамант, кој би можел да биде најголемиот пронајден во последните 300 години, соопшти во четвртокот операторот на рудникот.

Розов дијамант од 170 карати – наречен Луло Роза – е откриен во рудникот Луло на североистокот на Ангола богат со дијаманти и е меѓу најголемите розови дијаманти некогаш пронајдени, соопшти компанијата за дијаманти Лукапа.

„Историското“ откритие на дијамантот од типот IIa, еден од најретките и најчистите форми на природни камења, го поздрави владата на Ангола, која е и партнер во рудникот.

„Овој рекорд и спектакуларен розов дијамант пронајден од Луло продолжува да ја прикажува Ангола како важен играч на светската сцена“, рече министерот за минерални ресурси на Ангола Дијамантино Азеведо.

Концесијата Луло, површина од 3.000 квадратни километри на околу 600 километри од главниот град на Ангола, Луанда, беше местото на најголемото откритие на дијаманти во Ангола: „Каменот од 4 февруари“ од 404 карати во 2016 година.

Гемолошкиот институт на Америка рече во тоа време дека „екстремната реткост на дијамант со ваков квалитет не може да се прецени“.

Слични розови дијаманти се продадени за рекордни цени, вклучувајќи го и најскапиот дијамант некогаш продаден, 59,6-каратната Пинк ѕвезда. Продаден е на аукција во Хонг Конг во 2017 година за 71,2 милиони долари.

Луло розата треба да се исече и полира за да се сфати нејзината вистинска вредност, во процес во кој може да се види како камен губи 50 отсто од својата тежина. Ќе се продава на меѓународен тендер од страна на анголската државна компанија за маркетинг на дијаманти.

Д-р Хозе Мануел Ганга Јуниор, претседател на одборот на Ендиама, еден од партнерите во рудникот Луло, рече дека откритието означило „значаен ден“ за индустријата за дијаманти во Ангола.

„Рекордното поле за дијаманти Луло повторно донесе скапоцен и голем скапоцен камен, овој пат исклучително редок и убав розов дијамант“, рече тој. „Тоа е значаен ден за анголската дијамантска индустрија и долгогодишното партнерство помеѓу Ендиама. , Лукапа и Росас и Петалас“.