Дали се чувствувате како постојано да ги одложувате работите, дури и добрите работи?

Сите ние сме доживеале одложување во еден или друг момент во животот. Умот често ви талка на работа, а уште повеќе кога работите од дома. Дали постојано ги одложувате комплицираните задачи?

Ова е нагласено со воведувањето на далечинско работење за време на пандемијата со многу одвлекувања насекаде околу нас додека сме дома. Како резултат на тоа, некои од нас станаа експерти за несреќната тенденција систематски да одложуваат сè за подоцна.

За среќа, постои метод за надминување на оваа лоша навика: техниката од пет секунди на американскиот писател Мел Робинс. Според Робинс, во нејзиниот бестселер кој е продаден во повеќе од 20 милиони примероци, овој пристап бара преземање акција во рок од пет секунди пред нашиот мозок да почне да работи против нас и да премине во „режим на одложување“.

– Ако сакате да постигнете цел, мора да се движите физички во рок од пет секунди или вашиот мозок ќе ја убие идејата – Во моментот кога ќе почувствувате инстинкт или нагон да дејствувате по целта или посветеноста, користете го правилото пет секунди.

– Кога се чувствувате неодлучни пред да направите нешто што треба да се направи, избројте „5-4-3-2-1-САД“ во вашата глава и веднаш преземете акција. Двоумењето е бакнеж на смртта. Можеби ќе се двоумите за една наносекунда, но тоа е сè што е потребно. Ова мало двоумење предизвикува ментален систем дизајниран да ве спречи. И тоа се случува за помалку од, погодувате, пет секунди, објасни Мел.

Меѓутоа, во најновиот подкаст, таа се осврна на утринското одолговлекување и одложувањето на алармот, врескајќи за тоа како ги ставаме нашите животи на чекање. Таа рече дека ова е најголемиот облик на одолговлекување, бидејќи не одложуваме задача, проект или каква било друга обврска, туку го одложуваме сопствениот живот.

Првата одлука што ќе ја донесам во мојот живот денес е едноставно да не го направам тоа. ќе го избегнувам. Имам опција да извлечам максимум од тоа, да се ставам себеси на прво место, но избирам да го прескокнам – накратко ја објаснува Мел оваа појава која не е поврзана со подолг сон, туку со нашиот сопствен живот кој се одвива секој ден. Секој ден треба да стануваме и да избереме да бидеме подобри кон себе, телото и умот – е нејзината поента. Затоа што ако го започнеме денот со желба да го одложиме будењето, тоа хронично ќе се одрази на сите други наши одлуки и обврски – ќе ги избегнеме и ќе ги одложиме.

Сè започнува со првата одлука наутро, а ако ја одложиме, дозволуваме сите лоши навики и особини да не завладеат и да станат дел од нашата личност, бидејќи мразиме да правиме што било во врска со тоа.

– Да бидам јасен: по природа не сум утринска личност, но тоа не значи дека не ги поседувам моите утра и дека немам солидна рутина. Толку многу ја сакам мојата утринска рутина што ја нарекувам „Утро од милион долари“ затоа што прави да се чувствувам како милион долари до крајот на денот – и создава ниво на дисциплина во мојот живот што ми помага да заработам милиони долари исто така. Значи, ако вашиот изговор е дека не сте „утринска личност“, јас сум тука да ви докажам дека не сте во право. Ако сакате да бидете сериозни во врска со вашиот успех во животот, ПОТРЕБНА е утринска рутина (без разлика дали сте утринска личност или не).