На 24 јануари годинава предлогот за наплата на таксата повторно е доставен до Националниот комитет за туристичка политика.

Неколку пати во изминатата година, Тајланд го одложи воведувањето на такса за туристите. Сега се планира тоа да се направи од јуни.

Туристичката такса BHT300 (R157) требаше да стапи на сила помеѓу август и септември минатата година. Сепак, неговото воведување е одложено, со цел да се обезбеди можност на туристичката индустрија да се опорави, наведува „The Thaiger“, пренесува „Travelnews“.

На 24 јануари годинава предлогот за наплата на таксата повторно беше доставен до Националниот комитет за туристичка политика. Како што пренесува гореспоменатиот портал „The Bangkok Post“, во случај предлогот да биде прифатен, тој веќе ќе биде доставен до кабинетот на одобрување во февруари.

Zaliv Maja, Tajland

По сето тоа, наплатата на данокот ќе започне во рок од 90 дена од денот на објавувањето во Кралскиот весник, а Министерството за туризам и спорт се надева дека тоа ќе биде од 1 јуни.

Надоместокот треба да започне оттогаш по стапка од 300 бати, што е нешто повеќе од осум евра.

Од плаќање на овој данок ќе бидат ослободени патниците кои имаат соодветни гранични премини, како и туристите кои го посетуваат Тајланд за време на крстарење и оние кои го посетуваат како дел од еднодневните патувања, без ноќевања.

Zaliv Maja, Tajland

Секој со работна дозвола ќе биде обврзан да ја плати оваа такса по пристигнувањето во земјата, со право подоцна да побара враќање на парите. Причината за тоа е неможноста на системот да направи разлика помеѓу пасошот на лице кое има работна дозвола и пасошот на лице кое го посетува Тајланд како турист.