Сезоната на свечени настани по повод доаѓањето на Новата година допрва доаѓа, а соодветно на тоа и планирање на празничниот изглед – шминка и гардероба.

Додека многу жени при разубавувањето прибегнуваат кон ставање вештачки трепки, важно е да знаете дека постојат и здравствени предупредувања кои треба да ги земете во предвид.

Британски „The Sun“ го пренесува мислењето на експерт кој истакнува дека постојат опасности поврзани со употребата на вештачки трепки и екстензии на трепките.

Сигурно не размислувате двапати кога нанесувате вештачки трепки. Д-р Елизабет Хокерс, козметички и очен хирург вели дека лажните трепки и екстензии можат да бидат сериозна закана за нашето здравје. Лекарот предупредува дека екстензиите можат да предизвикаат паѓање на трепките, а лажните може да го зголемат ризикот од инфекции.

Трендот на носење вештачки трепки драстично се зголеми во последните години, при што многу жени мислат дека е во ред да ги носат секој ден – вели докторката и додава:

– Би предупредил на ова и би предложил вештачките трепки да ги оставиме за посебни прилики, а не за секојдневна употреба – рече Хокерс и предупреди дека долгогодишното носење може да ги оштети очите и да предизвика инфекции како блефаритис – отечени и чешање на очните капаци.

Кога станува збор за екстензии, докторот вели дека прво треба да утврдиме дали нашите природни трепки се доволно силни за да ги поддржат екстензиите. Исто така, вели тој, постои ризик да бидете алергични на лепилото што се користи за нивно држење на место. Лепилото може да содржи токсични состојки како што се формалдехид и латекс.

Д-р Елизабет истакнува дека е важно да се запамети дека нашите трепки се таму со добра причина, дека тие вршат витална работа за заштита на нашите очи и помагаат да се одбие сè што доаѓа до окото што може да му наштети, па затоа е од клучно значење да одржувајте ги здрави.