Apple ја објави следната генерација на софтверот за автомобили CarPlay во јуни.

Со својот нов софтвер, Apple навлегува подлабоко во своите автомобилски амбиции, отворајќи ја можноста да влезе во мултимилијарден сегмент од автомобилската индустрија што брзо расте: Способност да продаваат дополнителни услуги и функции на сопствениците на автомобили.

Apple ја користи популарноста на iPhone за да се наметне во автомобилската индустрија. Производителите на автомобили се малку несигурни како се чувствуваат за ова.

Apple ја објави следната генерација на софтверот за автомобили CarPlay во јуни. Тој го презема корисничкиот интерфејс на сите внатрешни екрани, заменувајќи ги мерачите за гас и брзините со дигитална верзија напојувана од iPhone на возачот. Тој предложи CarPlay да им помага на производителите на автомобили да продаваат возила.

Менаџерот за инженерство на Apple, Емили Шуберт, рече дека 98% од новите автомобили во САД. доаѓа со инсталиран CarPlay. Таа даде шокантна статистика: 79% од САД. купувачите би купиле автомобил само ако поддржува CarPlay.

„Тоа е карактеристика што мора да ја имате кога купувате ново возило“, рече Шуберт за време на презентацијата на новите функции.

Автомобилската индустрија се соочува со непривлечен избор: да понуди CarPlay и да се откаже од потенцијалниот приход и од можноста да се вози во голема промена во индустријата или да троши многу за да развие сопствен софтвер за инфозабава и да се грижи за потенцијално намалената публика на купувачи на автомобили кои ќе купат ново возило без CarPlay.

Производителите на автомобили продаваат дополнителни услуги и функции на сопствениците на возила на редовна, повторлива основа бидејќи автомобилите се поврзуваат на интернет, добиваат функции за самостојно возење и преминуваат од напојување со бензин на напојување со електрична енергија и батерии.

Пазарот на автомобилски софтвер ќе расте за 9% годишно до 2030 година, побрзо од целокупната автомобилска индустрија, според извештајот на McKinsey. Автомобилскиот софтвер би можел да достигне продажба од 50 милијарди долари до 2030 година, предвидуваат аналитичарите на McKinsey.

General Motors, кој не беше на списокот на слајдовите на Apple, веќе добива приход од 2 милијарди долари годишно од претплати во автомобил и очекува тој да порасне на 25 милијарди долари годишно до 2030 година. Тесла, кој не поддржува CarPlay, неодамна се префрли на продажба неговите функции за помош на возачот „FSD“, вклучително и автоматско паркирање и следење лента, како претплата што чини дури 199 долари месечно.

Производителите на автомобили во Кина почнуваат да создаваат електрични возила кои длабоко се интегрираат со нивните апликации, дозволувајќи им на возачите да се поправат, да се поврзат со други сопственици или дури да ги заменат изнајмените батерии.

„Веруваме дека ова на крајот може да доведе до тоа Apple да обезбедува услуги користејќи платформи за автомобилски сензори“, напиша аналитичарот на Goldman Sachs, Род Хол во јуни за следната генерација на CarPlay.

, StoryLand

На следната генерација на CarPlay ќе и треба значително купување од производителите на автомобили за да му се овозможи на софтверот на Apple пристап до основните системи. Apple предложи да обезбеди соработка со неколку големи производители на автомобили.

„Производителите на автомобили ширум светот се возбудени што ќе ја донесат оваа нова верзија на CarPlay на клиентите“, додаде Шуберт пред да прикаже слајд со 14 брендови на производители на автомобили, вклучувајќи ги Ford, Mercedes-Benz и Audi.

Набљудувачите на индустријата веруваат дека производителите на автомобили треба да ги прифатат софтверските услуги – и да гледаат на понудата на Apple со скептицизам – или ризикуваат да останат зад себе.

„Ова е навистина тешко време во индустријата, каде што автомобилските компании мислат дека сè уште градат автомобили. Тие не се. Тие градат софтвер на тркала, и не го знаат тоа, и го разменуваат“, рече Конрад Лејсон, висок аналитичар во AutoForecast Solutions.

CarPlay може да генерира нови приходи
Новата верзија на CarPlay би можела да биде огромен нов мотор за приходи за Apple.

Прво, ако корисникот го сака интерфејсот CarPlay на iPhone, тогаш е помала веројатноста да се префрли на телефон со Android. Тоа е стратешки приоритет за Apple, кој генерира најголем дел од приходите преку продажба на хардвер.

Второ, иако компанијата сè уште не наплаќа надомест од производителите на автомобили или добавувачите, таа би можела да продава услуги за возила на ист начин како што го дистрибуира софтверот за iPhone.

Во јуни, Apple откри дека ги истражувал функциите што ја интегрираат трговијата во кокпитот на автомобилот. Една нова функција најавена ова лето ќе им овозможи на корисниците на CarPlay да се движат до пумпата за гас и да плаќаат гориво од контролната табла на автомобилот, според Ројтерс.

Apple веќе генерира десетици милијарди од App Store и ќе го засили тоа ако некогаш одлучи да наплати за услугите во автомобилите.

Во 2021 година, на пример, Apple заработи меѓу 70 милијарди и 85 милијарди долари од вкупната продажба од нејзиниот App Store – од кои се потребни меѓу 15% и 30%, во зависност од апликацијата. Apple во моментов не зема процент од купувањата направени на апликации за iPhone за физички стоки или услуги.

Новиот CarPlay, исто така, му овозможува на Apple да собира знаење и податоци на високо ниво за тоа како луѓето ги користат нивните возила. Тоа е драгоцена информација ако некогаш заврши со издавање на сопствен автомобил, кој со години е под многу таен развој. (Групата на автомобили на Apple и нејзиниот тим CarPlay се организирани во посебни поделби.)

На пример, кога луѓето ја користат апликацијата Мапи на Apple, компанијата добива увид во кои рути се најпопуларни и кога сообраќајот е најголем. Исто така, може да се види кои апликации на CarPlay добиваат привлечност и преземања.

Во белешката претходно оваа година, аналитичарите на Морган Стенли претпоставуваа дека напредокот во самоуправувањето може да ослободи трилиони часови годишно на кои Apple би можел да одговори со нови услуги и производи – потенцијално огромен пазар.