Ова лето ќе биде објавен нов биографски филм за Џеф Безос, кој го прикажува напорот на кралот на Амазон да создаде онлајн продавница за книги што на крајот се прошири во империја за е-трговија. Љубопитните претприемачи можеби ќе сакаат да се прилагодат ако се заинтересирани за мал вкус на почетоците на Амазон.

Биографскиот филм, наречен Безос, се обидува да ги прикаже раните денови на Амазон следејќи ги предизвиците со кои се соочи претприемачот, кој го игра Армандо Гутиерез, по напуштањето на работата во њујоршкиот фонд D.E. Шо. Гледачите се потсетуваат на болните точки со кои може да се соочи секој млад основач на стартап: пристап до капитал, рамнотежа на работа/живот и лоша компензација. Претставник на медиумите за филмот вели дека Безос е базиран на „Нула до херој“, напишана од Ташена Ибанкс, која „е создадена за младите читатели да ги инспирира во однос на претприемништвото“.

Иако Безос сигурно не е кандидат за Оскар, тој нуди лекции за новите претприемачи. Еве три:

1. Името на компанијата е сè

Еден од првите впечатоци што еден бизнис го остава на потрошувачот е неговото име. Амазон е именуван по најголемата река во светот по волумен – поздрав на крајната цел на претприемачот да стане продавница за сè.

Меѓутоа, во раните денови на компанијата, Безос најпрво се обиде да ја нарече компанијата Cadabra Inc. Тоа име на крајот беше променето кога луѓето почнаа да го мешаат со зборот „кадавер“. Безос потоа погледна кон неколку други имиња додека не гравитираше на Relentless.com. Тој и неговата сега веќе поранешна сопруга, Мекензи Скот, го купија веб доменот за Relentless – дури и денес, внесувањето на Relentless.com во вашиот веб-прелистувач ќе ве прерутира на почетната страница на Amazon.

Во филмот, гледачите го гледаат Безос како го прелистува предниот дел од речникот додека не слета на зборот „Амазон“. И така се роди Amazon.com, бидејќи dot-com „ги кажува нашите клиенти дека постоиме исклучиво на интернет“, вели Безос во филмот.

2. Верувај во својата идеја

Безос се искачи низ редовите на Д.Е. Шо, на крајот стана најмладиот постар потпретседател во хеџ фондот. Тогашниот шеф на Безос, Дејвид Шо (го игра Маркус Лемонис, кој глуми во The Profit на CNBC), беше заинтересиран за иднината на интернетот, што го натера Безос да ги истражи неговите предлози за вредност и потенцијалот за раст. Потоа се сопна на фактот дека мрежата расте со 2.300 проценти годишно.

И така, Безос му пријде на Шо со својата идеја. Иако не беше дочекан со ентузијазмот на кој веројатно се надеваше Безос – Шо се обиде да го одврати Безос да ја напушти финансиската сигурна позиција за прво да се втурне во стартап. Во филмот, Шо дури вели дека му се допаѓа идејата, но активно го обесхрабрува Безос да ја продолжи. Како што е очигледно за сите, Безос избра да го игнорира тој совет.

3. Знајте го вашиот пазар и знајте кога да заминетe

Одлуката да се земе – или да се оддалечите – од понудата за откуп се сведува на неколку фактори, како на пример колку е сладок договорот и дали претприемачот мисли дека е вистинско време за продажба, според Организацијата на претприемачи во Александрија. , мрежа на претприемачи со седиште во Вирџинија. Предупредување за спојлер: Додека филмот за Безос се приближува кон крајот, гледаме дека самиот Безос донесува одлука дали да се продаде или не.

Кога Амазон првпат започна, Barnes & Noble доминираше во индустријата за продажба на книги со стотици продавници и приближно 2 милијарди долари приход во 1995 година, додека независните продавачи на книги беа затворени. Во меѓувреме, Безос се обидуваше да ја создаде најголемата онлајн книжарница со малку ресурси при рака. Безос се сретна со претседателот на Barnes & Noble, Леонард Риџо, кој наводно му рекол на шефот на Амазон дека гигантот од тули и малтер ќе основа сопствена веб-страница и ќе го уништи Амазон, според The ​​Everything Store, книга на Бред Стоун што го следи подемот на Amazon.

Риџо од B&N, наводно, му предложил на Безос да соработуваат – и филмот на Безос исто така го прикажува тоа, прикажувајќи напната средба меѓу двајцата на која Риџо нуди да ја купи Амазон за 1 милион долари пред стартапот да ја отвори својата веб-страница. Безос заминува, нагласувајќи му на својот збунет тим дека мора да се зафати со нешто ако веќе добиле понуда за откуп рано.

Оние кои би сакале да го видат Безос можеби ќе треба да почекаат до август, според претставник на медиумите за филмот. Претставникот сподели дека филмот може да добие краткорочно прикажување во кината, но одби да сподели каде ќе слета филмот бидејќи „мрежата сè уште минува низ конечни договори“.