Лансирана во петокот, разговорната вештачка интелигенција поттикната од материјалот пронајден на интернет исфрла непријатни вистини и бесрамни лаги.

Ако сте загрижени дека вештачката интелигенција станува премногу паметна, разговорот со четботот за вештачка интелигенција на Мета може да ве натера да се чувствувате подобро.

Лансиран во петокот, BlenderBot е прототип на разговорната вештачка интелигенција на Мета, која, според матичната компанија на Facebook, може да разговара на речиси секоја тема. На демо-страницата, членовите на јавноста се поканети да разговараат со алатката и да споделат повратни информации со програмерите. Досегашните резултати, истакнуваат писателите на Buzzfeed и Vice, биле прилично интересни.

Запрашан за Марк Цукерберг, ботот му рече на Макс Вулф од BuzzFeed дека „тој е добар бизнисмен, но неговите деловни практики не се секогаш етички. Смешно е што ги има сите овие пари и се уште ја носи истата облека!“

Ботот, исто така, јасно стави до знаење дека не е корисник на Фејсбук, велејќи му на Јанус Роуз од Vice дека ја избришал својата сметка откако дознал за скандалите со приватноста на компанијата. „Откако го избришав Фејсбук, животот ми беше многу подобар“, се вели во извештајот.

Ботот го повторува материјалот што го наоѓа на интернет, и тоа е многу транспарентно: можете да кликнете на неговите одговори за да дознаете каде ги собрал какви било тврдења што ги прави (иако тоа не е секогаш конкретно).

Ова значи дека заедно со непријатните вистини за својата матична компанија, BlenderBot изјавуваше предвидливи невистини. Во разговорот со Џеф Хорвиц од Волстрит журнал, тој инсистираше на тоа дека Доналд Трамп сè уште е претседател и ќе продолжи да биде „дури и по завршувањето на неговиот втор мандат во 2024 година“. (Додаде уште едно копање во Мета, велејќи дека Фејсбук „има многу лажни вести овие денови“.) Корисниците исто така го снимиле како изнесува антисемитски тврдења.

Со оглед на кората што е интернетот, Мета се чини дека очекуваше слични работи од сопствената услуга. Пред да се логираат, корисниците мора да признаат дека BlenderBot „веројатно ќе даде невистинити или навредливи изјави“. Како што забележува Vice, истражувачите на Мета ја опишаа технологијата за вештачка интелигенција зад ботот како што има „висока склоност да генерира токсичен јазик и да ги зајакне штетните стереотипи, дури и кога е обезбедена со релативно безопасно барање“.

„Секој што користи Blender Bot треба да признае дека разбира дека е само за истражувачки и забавни цели, дека може да дава невистинити или навредливи изјави и дека се согласуваат намерно да не го поттикнуваат ботот да дава навредливи изјави“, рече портпаролот на Мета во изјава.

Мојот разговор со BlenderBot не навлезе во таа територија, но истакна уште една маана во услугата: нејзината крајна безумност.

Ботот почна со тоа што ме праша кој предмет ми се допаѓа во училиште. Ботот е отворен за тоа која „личност“ користи во разговорот; нашата дискусија вклучуваше личност која ја опиша како „Сакам да читам. Отидов на колеџ“. Кога му поставив тешки прашања, како на пример кои колеџи прифаќаат студенти со вештачка интелигенција, тој понуди бесмислени одговори („на некој начин, нели сите ние сме чет-ботови?“ Не) и понуди дополнително читање велејќи: „Еве ја врската“, без обезбедување на врска. Исто така, продолжи да го насочува разговорот назад кон чет-ботови.

Сепак, го задржа својот цврст став против сопствените креатори. Кога реков дека не сум љубител на етиката на Фејсбук, тој од срце се согласи: „И јас! Затоа престанав да го користам и се задржав на читање книги наместо тоа“.