Еден од најважните модни настани, Лондонската модна недела, првично планирана да трае од петок 16 септември до вторник 20 септември 2022 година, претрпе голем број промени во последен момент како резултат на погребот на кралицата Елизабета Втора, кој се одржа на 19 септември 2022 = годинa.Модните ревии кои беа закажани за 19 септември 2022 година, денот на погребот на кралицата Елизабета, се откажани и преместени за подоцнежен датум, за да се овозможи жалост за покојната кралица. По смртта на кралицата на 8 септември 2022 година, британската влада ги повика бизнисите да не откажуваат никакви настани за време на периодот на жалост, со исклучок на понеделник, 19 септември, кој е прогласен за државен празник.

Со оглед на неодамнешните настани, Лондонската модна недела се одржа од 16 до 20 септември, со исклучок на 19 септември, кога не се одржаа никакви ревии или настани. Затоа, дизајнерите кои учествуваа на модната недела во Лондон имаа ресурси да ги променат датумите на нивните ревии за пролет/лето 2023 година во последен момент. Британскиот моден совет, кој ја организира Модната недела, исто така побара од своите дизајнери и брендови да се воздржат од одржување прослави на настанот или забавите во текот на неделата. Наместо забавите кои треба да се одржат веднаш по настанот, советот планира октомвриска прослава на Лондонската мода, која ќе го истакне Лондон како креативна престолнина, со изјава во која се вели:

„Во октомври ќе има прослава на Модната недела во Лондон, која ќе вклучува прослава низ целиот град, како и забави и настани кои се презакажани, со дизајнерски ревии и презентации кои ќе се слават во овој период“.

, StoryLand

Модната недела се одвиваше според планираното, со целиот настан посветен на нејзиното височество кралицата Елизабета Втора како знак на почит, со официјална изјава во која се вели: „Откако разговаравме со дизајнерите и членовите на индустријата, ние како индустрија сакаме да се обединиме како креативна и бизнис заедницата да го прослави наследството на Нејзиното Височество и посветеноста на креативноста и дизајнот“.

, StoryLand

Во петте дена колку што траеше Лондонската модна недела, бројни домашни и странски дизајнери ги претставија своите креации за претстојната сезона пролет/лето 2023 година, како што се: ЕРДЕМ, кој е познат по долгите и елегантни фустани од необичен крој и материјал. Свои креации се претстави и Ненси Дојака, дизајнерка која потекнува од нашите простори, во кои преовладуваат фустани, здолништа и кроп топови од нежен тул во комбинација со панталони и јакни. Со своите модели се појави и јужнокорејската дизајнерка Реџина Пјо, која го врати тексасот на модните писти.

.

, StoryLand