Науката и уметноста одат рака под рака со векови и ништо не го покажува тоа подобро од новата книга објавена од Ташен. На повеќе од 400 страници, историските научни илустрации се изложени во прекрасна книга за масичка од Ана Ескардо и Јулиус Видеман. Научна илустрација. Историја на визуелното знаење од 15 век до денес е поглед на некои од најголемите откритија на науката, како што покажаа уметниците кои ги оживуваат овие концепти.

Опфатени се повеќе од 700 научници и 300 откритија во анатомијата, физиката, хемијата и механиката. Без разлика дали станува збор за истражување на акварелите на Месечината на Галилео или чкртаниците на Ајнштајн за неговата теорија на релативноста, книгата е и прошетка низ историјата на модерната наука. Секоја илустрација е придружена со детален текст кој го објаснува значењето на сликата, што го става визуелното во неговиот соодветен контекст.

Прекрасното дело е совршено за секој кој е љубопитен за светот и бара да открие малку повеќе за тоа како функционира. Поделена хронолошки во поглавја, книгата е исто така фасцинантен поглед на тоа како научната илустрација растела и се развивала од 15 век.

Научна илустрација. Историја на визуелното знаење од 15 век до денес е достапна на интернет и на сите големи трговци на мало.

, StoryLand