Пронаоѓачот Никола Тесла е познат по својата работа со електрична енергија и радио. Имајќи над 300 патенти, српско-американскиот пронаоѓач беше плоден, но не сите негови експерименти беа успешни или надалеку познати. На пример, повеќето луѓе не го поврзуваат Тесла со рендген, но тој почнал да експериментира со технологијата во 1894 година.

Тесла почнал да си игра со енергијата на зрачењето кон крајот на 19 век кога забележал оштетен филм од претходните експерименти. Следната година, германскиот професор по физика Вилхелм Рентген објави извештај за рендгенските зраци. До денес, откривањето на рендгенските зраци се поврзува со Röntgen, но Тесла не заостануваше далеку. Ако пожар не го опустоши неговото студио во 1895 година и не ја уништи целата негова опрема, тој можеби дури и го победил Рентген до удар.

Сепак, меѓу мажите немаше тешки чувства. Всушност, кога излезе студијата на Рентген, Тесла му испрати писмо со честитки и вклучи некои од сликите што тој ги правеше. За возврат, Рентген му испрати високи пофалби за неговата работа.

Тесла продолжи да се турка себеси за да дознае повеќе за рендгенските зраци. Тој правеше свои експерименти и создаде високо-енергетска вакуумска цевка која работеше од излезот на калем од Тесла – неговиот најпознат изум. Нарекувајќи ги „сенки“, Тесла ги зеде користејќи го најлесниот модел што можеше да го најде – самиот. Рендгенските снимки и на неговото стапало (со металните парчиња од чевелот сè уште видливи) и на раката се одличен доказ за неговата работа.

Nikola Tesla Hand X Ray

Но, придонесот на Тесла во светот на радиологијата не заврши тука. Тој брзо укажа на корисните употреби на х-зраците во медицинската област. Истакнувајќи дека рендгенските снимки ги сликаат погустите тела поинаку од непроѕирните тела, тој опиша како технологијата може да се искористи за пронаоѓање туѓи предмети во телото или дури и за откривање на белодробни заболувања.

Тој исто така беше еден од првите научници што ги опиша предупредувачките ефекти од работата со рентген и зрачење. Тој забележал промени на кожата, болка, оток, па дури и губење на косата. Тој погрешно го припишува ова на озонот и азотна киселина генерирани од зраците, а не на самите зраци. Но, тоа не го спречи да се обиде да донесе некои рани безбедносни мерки против овие негативни ефекти.

Во исто време кога продолжил да ја подобрува рендгенската снимка, сфатил дека растојанието и времето се фактори за спасување на човечкото тело од нивните штетни ефекти. Всушност, тој дури се обиде да направи алуминиумски штит за да даде бариера на заштита.

Неверојатно, и покрај сета негова револуционерна работа, Тесла го мачеа финансиски проблеми. Избркан од многу хотели во Њујорк поради високите сметки што не можел да ги плати, на крајот починал сам во хотелот Њујоркер. Имаше 86 години.

Денес неговото наследство останува силно благодарение на неговите многубројни придонеси во научниот свет и влијанието на технологиите што ги создал.