Ако сте ја купиле првата генерација на iPhone кога дебитираше во 2007 година, ќе ве чинеше 599 долари. Петнаесет години подоцна, некој плаќа речиси 40.000 долари за истото.

Оригинален iPhone штотуку продаден за 39.339,60 долари на аукција. Беше неискористен и неотворен, сè уште во неговата оригинална запечатена кутија.

„Колекционерите и инвеститорите ќе бидат тешко притиснати да најдат супериорен пример“, се вели во описот на ставката. „Релевантноста и реткоста ја сочинуваат победничката формула за оваа жешка колекционерка“.

Технолошкиот остаток беше наведен на LCG Auctions на 30 септември, а аукцијата заврши во неделата. Се проценуваше дека ќе достигне цена од 30.000 долари или повеќе на аукцискиот блок. Неговата цена на продажба е повеќе од 65 пати поголема од нејзината оригинална цена кога телефонот првпат излезе.

Наддавањето започна од 2.500 долари. Неколку часа пред да заврши аукцијата, највисоката понуда се движеше околу 10.000 долари, но наддавањето се зголеми како што аукцијата се приближуваше до нејзиното затворање.

Откривајќи го пред 15 години, починатиот ко-основач и извршен директор на Apple, Стив Џобс, го нарече „iPod, телефон и интернет-комуникатор“ сите во едно. Првата генерација на iPhone дојде со екран од 3,5 инчи, камера од 2 мегапиксели и веб-прелистувач Safari; првично беше достапен со само 4 GB или 8 GB простор, но подоцна имаше опција од 16 GB.

Најпродаваниот производ на Apple измина долг пат од тогаш. Најновиот iPhone денес, iPhone 14, има екран од 6,1 инчи, камера од 12 мегапиксели и простор за складирање до 512 GB. Се продава за 799 долари.