„Сите сме имале Спејс сладолед…ова оди чекор понатаму“.

Никогаш нема директно да го почувствувате мирисот – но астронаутите долго време велат дека вселената остава препознатлив преостанат мирис на нивните одела. Иако тоа варира кај кажувачот, некои велат дека предизвикува барут, изгорено месо, па дури и малини.

„На почетокот не можев сосема да го поставам“, напиша поранешниот научен офицер на ISS Дон Петит во блог пост на НАСА во 2002 година. „Мора да дојде од воздушните канали кои повторно го притискаа купето. Потоа забележав дека овој мирис се чувствува на нивниот костум, шлем, ракавици и алат. Тој беше поизразен на ткаенини отколку на метални или пластични површини.

Сега, тој мирис се спушта на Земјата. Omega Ingredients, компанија за природни вкусови со седиште во Велика Британија за индустријата за храна и пијалаци, создаде мирис за кој тврди дека мириса на простор.

Компанијата се надева дека ќе ја донесе соодветно именуваната „Eau de Space“ на пазарот преку кампањата на Kickstarter и веќе ја постигна својата цел од финансирање од 2.000 долари.

Основачот на Омега, Стив Пирс, првпат доби договор од НАСА да создаде мирис што мириса на вселената во 2008 година. Нему му требаа четири години за да го смисли уникатниот мирис.

„Целта на НАСА за симулирање на вселената за време на обуката е да ги елиминира сите изненадувања што астронаутите би можеле да ги искусат во вселената“, се вели во описот на Kickstarter. „Практиката прави совршена, а тоа е ракетна наука“.

„Сите сме имале Спејс сладолед… ова оди чекор понатаму“, се пофали.

, StoryLand

Мирисот на просторот е тешко да се утврди.

„Најдобриот опис што можам да го смислам е металик; прилично пријатна слатка металик сензација“, напиша Петит. „Ме потсети на пријатен сладок мирис на испарувања од заварување. Тоа е мирисот на вселената“.

Астронаутите за време на мисиите Аполо на НАСА, исто така, открија дека прашината од Месечината се чини дека има сличен мирис, споредувајќи го мирисот со мирисот на барут.

„Вселената дефинитивно има мирис кој е различен од било што друго“, рече пилотот на Дискавери, Доминик „Тони“ Антонели по вселенската прошетка во март 2009 година, цитиран од Space.com. Според Антонели, мирисот се задржал откако надворешниот отвор на станицата повторно бил заклучен по вселенската прошетка и внатрешната врата била повторно отворена.

Се чини дека мирисот во голема мера зависи од носот на гледачот. Во текот на децениите, астронаутите исто така го споредуваат мирисот со о-зона, сулфур, па дури и рум.

Површината на планетите, од друга страна, може да биде многу помиризлива од вселената. На пример, смртоносната мешавина на Марс од железо, сулфур, киселини и јаглерод диоксид на крајот ќе направи да мириса на расипани јајца – не баш како што би сакале да го носите на фенси ноќни излегувања.

Ако сте во можност да го преживеете патувањето, длабокиот мирис на полесните слоеви гас на Јупитер би можел да заврши со мирис на средства за чистење и урина, бидејќи тие главно се состојат од амонијак.