Благодарение на Ковид и асортиман на други вознемирувачки немири во светот, многумина од нас можеби посегнаа по пиво малку почесто во изминатите неколку години.

Сепак, тоа не мора да значи добра вест за индустријата за алкохолни пијалоци – на почетокот. Продажбата драстично опадна бидејќи рестораните, баровите и спортските места ги затворија своите врати, а луѓето беа малку премногу загрижени за излегување во јавност отколку што ќе го вратат студеното.

Но, сето тоа се промени до 2021 година, кога на луѓето им стана јасно дека пиењето пијалок можеби е единствениот начин да се преживее пандемијата со недопрена разумност. Продажбата на пиво се зголеми бидејќи луѓето решија да се маскираат и да се складираат (т.е. во локалната продавница за алкохол), а денес пивската индустрија придонесува со огромни 331 милијарда долари во американската економија, според Институтот за пиво.

Ова добро се поврза со импресивниот раст на индустријата за пиво во целина, која е посилна од кога било досега — со повеќе од 2,9 милијарди случаи испратени во 2021 година. И благодарение на постојано растечката популарност на занаетчиските пивари, тие бројки се најверојатно ќе продолжи да расте. Наздравје за пена!

Сепак, се појавува нов проблем што може да значи дека нема да биде толку лесно да го соберете омиленото пакување со шест парчиња следниот пат кога ќе бидете расположени.

Јаглерод диоксидот е клучна компонента на газираните пијалоци како што се содата и пивото, а исто така се претвора во сув мраз за да ја задржи храната замрзната за време на пратките. Се користи и за преместување на пиво меѓу резервоари или во буриња и линии за конзервирање, а на пиварите им е потребно за да го исчистат кислородот од резервоарите.

Крафт Хајнц (КХЦ) и Тајсон Фудс (ТСН) се неколку од главните бизниси кои моментално се погодени од недостиготм при што Тајсон бара јаглерод диоксид за растенијата за месо и живина, велејќи дека е во „вонредна состојба“. ”

Занаетчиските производители на пиво се исто така загрижени за ситуацијата, но за жал, тоа не е вест за нив во овој момент бидејќи недостигот на CO2 е на нивниот радар веќе неколку години. Сепак, некои области во САД штотуку почнуваат да бидат погодени од проблемот, како што е Ноќната смена подготовка во Еверет, Масачусетс, која неодамна дозна дека нејзиниот снабдувач на CO2 можеби нема да може да испорача една година — или повеќе.