Мајкл О’Лири, шефот на Ryanair – најголемиот европски авиопревозник по број на патници – изјави дека очекува просечната цена на авиокомпанијата во следните пет години да биде околу 50 евра, или 51 долар, во споредба со просечните 40 евра минатата година.

„Нема сомнеж дека на долниот крај на пазарот, нашите навистина евтини промотивни цени – билети од 1 евро, билети од 0,99 евра, дури и 9,99 евра – мислам дека нема да ги видите тие цени во следните неколку години. “, изјави О’Лири.

Тој го обвини растот на цените на билетите поради зголемените цени на енергијата што ја зголемија цената на авионското гориво за околу две третини во текот на изминатите 12 месеци.

Заедно со платите на персоналот, горивото е најголемиот трошок за авиокомпаниите, но цените може да биде тешко да се предвидат. Тоа доведува многумина да се „заштитуваат“ од зголемувањата со договарање договори за купување гориво за одредена цена, но оваа тактика може да има спротивен резултат ако цените наеднаш значително паднат.

И покрај високата стапка на инфлација што им дава на потрошувачите помалку пари за трошење, О’Лири изјави дека сепак очекува луѓето да летаат често – и да избираат поевтини авиокомпании како што е Рајанер.

„Мислиме дека луѓето ќе продолжат да летаат често, но мислам дека луѓето ќе станат многу почувствителни на цените, и затоа мојот поглед на животот е дека луѓето ќе тргуваат со многу милиони“, рече тој.

Побарувачката за туризам силно закрепна во 2022 година по две години ограничувања предизвикани од коронавирус со здружени патници кои се враќаа на небото во огромен број, вршејќи притисок врз аеродромите и авиокомпаниите кои сè уште се борат да регрутираат работници по масовните отпуштања на почетокот на пандемијата.

Ryanair превезе 16,8 милиони патници во јули, во споредба со 9,3 милиони во истиот месец минатата година, во авиони кои беа 96% полни, што е повеќе од 80%. Авиокомпанијата превезла 142 милиони патници во првите седум месеци од годината – 102 милиони повеќе отколку во 2021 година.