Научниците зад вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА ни дадоа прв увид во моќта на стравопочит на сликите што ќе ги произведе – и она што го гледаме е само тест.

Како што НАСА со гордост забележува на својата веб-страница, сликата за тестирање за калибрација која беше составена заедно од 32 часа и 72 експозиции, „е меѓу најдлабоките слики на универзумот некогаш направени“ – а телескопот само што започнува.

Речиси исто толку чудесна како и самата слика е фактот дека оваа фотографија е направена како дел од раниот тест на сензорот за фино водење на телескопот (FGS). Неговата задача е да се увери дека камерите и ретровизорите се правилно порамнети.

„Дури и кога снимате непланирани слики за време на тест“, напиша НАСА со просперитет на својот блог, „FGS е способен да произведе неверојатни погледи на космосот“.

Првично направена во мај и досега не беше објавена во јавноста, оваа прекрасна слика е само претходник на вистинската работа. За околу една недела, НАСА ќе ги објави првите снимки во боја од длабоката вселена направени од JWST.

Дотогаш, со задржан здив чекаме да видиме како телескопот, кој се подготвува две децении, може да се надмине себеси.