Настани како овие никогаш не биле забележани на друг свет – до сега.

Тим од научници на НАСА забележале чудни блесоци на светлина познати како „минливи светлечки настани“ (TLEs) во горната атмосфера на Јупитер.

Настаните како овие никогаш не биле забележани на друг свет до сега – иако овде на Земјата, научниците забележале слични блесоци на светлина што се случуваат далеку над молњите овде на Земјата, предизвикани од празнење на електрична енергија во горната атмосфера.
За некое време, астрономите го теоретизираа нивното постоење во огромната, турбулентна атмосфера на Јупитер. Благодарение на новите податоци собрани од инструментот ултравиолетови спектрограф (УВС) прикачен на вселенското летало на НАСА, Џуно, мала вселенска сонда која орбитира околу гасниот гигант од 2016 година, тимот конечно успеа да го потврди нивното присуство, како што е наведено во новиот труд објавен во списанието за геофизички истражувања: планети.

„UVS беше дизајниран да ги карактеризира прекрасните северни и јужни светла на Јупитер“, рече во изјавата Рохини Гилс, научник и главен автор на Juno. „Но, откривме UVS снимки кои не само што ја прикажуваа аурората на Јовиан, туку и силен блесок на УВ светлина во аголот каде што не требаше да биде“.

„Колку повеќе нашиот тим го разгледуваше тоа, толку повеќе сфаќавме дека Juno можеби открил TLE на Јупитер“, додаде тој.

Блесовите на многу начини наликуваат на TLE што ги доживуваме на Земјата. Според Гилс, овие настани на Земјата, вклучително и „спрајти“, кои големи електрични полнежи се појавуваат над грмотевици и „џуџиња“ (Емисија на светлина и многу ниски фреквентни пертурбации поради извори на електромагнетни импулси), кои се масивни хало на светлина кои се случуваат на околу 100 километри над грмотевици, „се појавуваат црвеникава боја поради нивната интеракција со азот во горната атмосфера“.

Во различен свет, овие ретки настани би изгледале сосема поинаку. „Но, на Јупитер, горниот дел од атмосферата главно се состои од водород, така што тие најверојатно ќе изгледаат или сини или розови“.

„Сега кога знаеме што бараме, ќе биде полесно да ги најдеме на Јупитер и на други планети“, рече Џајлс. „И споредувањето на духовите и џуџињата од Јупитер со оние овде на Земјата ќе ни помогне подобро да ја разбереме електричната активност во планетарните атмосфери.