Откако кралицата Елизабета Втора почина на 8 септември 2022 година, планот за операција Лондон Бриџ беше ставен во сила. Ова опишува кој и по кој редослед треба да биде информиран за нејзината смрт. Иако ова најмногу се однесува на политичарите и печатот, постои уште една важна размена што се случува. Според традицијата наречена „кажување на пчелите“, откако ќе умре монархот, официјалниот пчелар од палатата мора да ги посети кралските пчели што се чуваат во Бакингемската палата и во Кларенс Хаус и да ги извести за смртта на нивниот господар.

Оваа одговорност падна на 79-годишниот Џон Чапл, кој е кралски пчелар веќе 15 години. Кога ја примил веста за смртта на кралицата, отпатувал до Бакингемската палата и Кларенс Хаус и врзал црни панделки околу секоја од кошниците. Потоа, тој тропнал на копривите и рекол: „Господарката е мртва, но вие не одете. Вашиот господар ќе ви биде добар господар“. После тоа, тој објаснил дека кралот Чарлс III бил нивниот господар, кој секогаш зборувал тивко за да не ги вознемирува пчелите.

Иако може да изгледа како чуден обичај да се пренесе веста на пчелите, тоа е всушност прастара традиција. Се верува дека ако пчелите не бидат информирани за смртта на нивниот господар, тие ќе престанат да произведуваат мед. Сепак, ова суеверие не е ограничено само на британското кралско семејство. Неговите корени всушност се проследени до келтската митологија, каде што пчелите се сметале за гласници помеѓу живиот и духовниот свет. Понатаму, практиката „да им се кажува на пчелите“ дека има промена во домаќинството се практикува и во други делови на Европа, вклучувајќи ги Холандија, Франција, Швајцарија и Германија, а е забележана дури и во САД.

По смртта на кралицата Елизабета Втора, официјалниот пчелар од палатата морал да извести повеќе од милион кралски пчели за нејзиното умирање.