Привлечноста на античките артефакти ги заинтригирала и историчарите и историчарите на уметност, но ретко кога археолозите наидуваат на вековни остатоци кои преживеале илјадници години во речиси неверојатна состојба. Во 1948 година, во планините Алтај во Сибир, заедно со други важни наоди, вклучувајќи накит, храна и оружје, беше откриена женска чизмичка, со сложени заслепени дезени. Се верува дека овој прекрасен чевел е стар 2.300 години и има елабориран ѓон составен од мека црвена кожа и геометриски дизајн сошиен со кристали од пирит и црни монистра.

Античките Скити биле номадски народ кој го минувал евроазискиот континент. Се смета дека локацијата на чевелот во планините Алтај е една од гробниците на Скитите, на која се наоѓаат многу други предмети и облека пронајдени во близина на чизмата. Како и другите древни цивилизации, вообичаено било овие номади да ги погребуваат своите мртви со основни работи за да им помогнат да патуваат во задгробниот живот. Скитите вообичаено конструирале дрвени структури како кабини длабоко во земјата за да ги сместат своите мртви, каде што секое тело било ставено во ковчег од трупци исполнет со нивниот имот. Оваа скрупулозна подготовка заедно со вечниот мраз на планините Алтај ја зачувале чизмата со векови.

Извонредната мониста на ѓонот на кожениот чевел предизвика голема љубопитност и шпекулации на интернет. Според историчарите, Скитите често се дружеле пред оган додека седеле на колена, така што деталите на долниот дел од чевлите би биле видливи за другите, а со тоа и важен аспект на облеката на една личност. Некои теоретичари предлагаат дека чизмата била направена исклучиво за закопување, што би ја објаснило беспрекорната состојба на ѓонот.

Овој спектакуларен чевел сега е дел од колекцијата на антички артефакти на Државниот музеј Ермитаж во Санкт Петербург, Русија.