На 23-годишен Канаѓанец, кој себеси се нарекува „Крал на крипто“, наводно му биле запленети имот во вредност од 2 милиони долари, бидејќи е тужен поради обвиненијата дека ги измамил инвеститорите.

Запленетиот имот на човекот, Ајден Плетерски, ги вклучува неговото Ламборџини, два Мекларен и два БМВ.

Инвеститорите изјавија за публикацијата дека исчезнале најмалку 35 милиони долари дадени на компанијата на Плетерски, AP Private Equity Limited. Дваесет и девет доверители имаат стечајна постапка против Плетерски и велат дека тој им должи речиси 13 милиони долари, вклучително и една 65-годишна жена која му кажала на Си-Би-Си Торонто дека инвестирала 60.000 долари што ги чувала за образованието на нејзините внуци.

Норман Грот, основач на Истражувачки советник за компјутер, изјави за CBC Торонто дека стечајната постапка против Плетерски, кој почнал да инвестира во криптовалути како тинејџер, е еден од единствените начини на кои инвеститорите може да се обидат да си ги вратат парите.

Оттогаш, на Плетерски му се замрзнати средствата и банкарските сметки, според извештајот.

Плетерски, наводно, изнајмувал замок покрај езерото во Бурлингтон, Онтарио за кој трошел 45.000 долари месечно, а претходно плаќал за промотивни написи за себе на веб-страници како публикацијата на Форбс во Монако и екстремно десничарската публикација Дејли Калер.

Адвокатот на Плетерски изјави дека Плетерски мисли дека тврдењата против него од поранешни инвеститори се „диво претерани“.

„Шокантно, се чини дека никој не се мачеше да размисли што ќе се случи ако пазарот на криптовалути драстично падне или дали Ејден, како многу млад човек, беше квалификуван да се справи со овие видови инвестиции“, изјави адвокатот на Плетерски, Мајкл Симан. Тој додаде дека Плетерски „соработува со процесот на стечај и се надева дека тој ќе функционира на најправеден начин за сите вклучени“.

Инсајдер контактираше со адвокатот на Плетерски за дополнителен коментар, но не се слушна веднаш пред објавувањето.

На состанокот со доверителите, Плетерски наводно им рекол дека е „многу неорганизиран“ и не водел евиденција за своите инвестиции. Неговиот повереник им рекол на доверителите дека Плетерски рекол дека ги изгубил парите што ги добил помеѓу крајот на 2021 и почетокот на 2022 година „во серија повици за маргина и лоши тргувања“.

Во моментов, Плетерски нема кривична пријава против него, но се соочува со стечајна постапка и две граѓански тужби.