Стоејќи над река на западниот брег на Индија, почит на „обединувачот“ на земјата стои високо. Статуата на единството е толку голема што е највисоката статуа во светот. Завршена во 2018 година, таа го прикажува адвокатот, политичарот и државник Сардар Валабхаи Пател.

Само кому му се оддава чест на овој човек? Пател беше шампион на независноста на Индија од Британија и беше прв заменик-премиер и министер за внатрешни работи на независна Индија. Израснат во селата на Гурајат, државата во која се наоѓа Статуата на единството, тој беше еден од најраните поручници на Ганди и организираше мирни протести против британското владеење. Тој е заслужен и за обединувањето на 565 самоуправни држави кои постоеле по завршувањето на британското владеење. Ова ефикасно ја собра земјата за да ја формира Индија што ја знаеме денес.

За да ги прослави неговите достигнувања, во 2013 година беше најавено дека ќе биде поставена статуа во негова чест. Рам В.

Со висина од 182 метри (597 стапки), потребна е неверојатна количина на материјали и инженерски вештини за да се создаде статуата. Висината на скулптурата беше специјално избрана за да ги одрази 182-те места на законодавното собрание на Гурајат. Огромната скулптура се наоѓа на основа која е 50 метри (190 стапки) и овозможува фигурата речиси да лебди над пејзажот. Тоа ја носи вкупната висина на Статуата на единството на 232 метри (787 стапки)

Скулптурата е толку голема што немаше леарница во Индија опремена да лее бронзени парчиња што го обложуваат челичното и бетонското јадро. Парчињата на крајот беа фрлени во Кина, врз основа на 3Д скенирања и беа испратени назад во Индија, каде што беа собрани на лице место. Сè што е кажано, беа создадени над 5.600 бронзени панели. Ако се земат предвид и бронзените панели на фасадата, во Статуата на единството се употребени 3.550 тони бронза.

, StoryLand

Наменета да стои како симбол на духовните, историските и академските вредности на нацијата, Статуата на единството се издигнува над другите големи скулптури ширум светот. Претходната највисока статуа во светот, Пролетниот храм Буда во Кина, се наоѓа на 153 метри (502 стапки), додека друга голема скулптура – Статуата на слободата – изгледа речиси мала со само 93 метри (305 стапки).

Инаугурирана во 2018 година на 143-годишнината од раѓањето на Валабхаи Пател, денес Статуата на единството е просперитетна туристичка дестинација. Јавноста може да пристапи до три зони во внатрешноста на статуата, вклучително и палубата за набљудување лоцирана на ниво на градите на скулптурата. Статуата на единството вклучува и музеј посветен на животот на Пател и неговиот придонес за обединување на Индија. До 2021 година, 5 милиони луѓе ја посетија Статуата на единството, а нејзиниот дневен број на посетители дури ја надмина и Статуата на слободата.