Желките се познати по тоа што живеат многу долги животи. Значи, живеењето само неколку децении вообичаено не е голема работа за нив, но е причина за славење кога зборуваме за двоглава желка. Запознајте го Јанус — двоглавата желка која штотуку наполни 25 години, што ја прави најстарата жива двоглава желка во светот.

Јанус, кој е именуван по двоглавиот римски бог, има посебно место во срцето на музејот и меѓу оние кои работат таму. Тој првпат пристигнал во музејот во 1997 година како неизвелено јајце. Во тоа време, музејот имал објект за животни во кој бил сместен инкубатор. За сите беше изненадување кога се појави бебе желка со две глави.

Вообичаено, животниот век на една желка може да се протега од 80 до импресивни 150 години, но Јанус не е типична желка. Чуварката на желката Анџелика Бургоин објаснува дека двете глави на Јанус се подеднакво функционални и треба да работат заедно за тој да оди напред, бидејќи секој мозок контролира различна страна од неговото тело. Исто така, објаснува таа, едната личност е посилна од другата и не секогаш се согласуваат. Понекогаш, тие дури сакаат да одат на различни диекции. Јанус има и две срца и два пара бели дробови.

Вообичаено, желките ги повлекуваат главите и ги пикнуваат нозете под нивните школки за заштита во нивната природна средина; но со две глави, Јанус нема доволно простор во својата школка за да се скрие. Во дивината, тоа би го оставило ранлив на предатори, а неговиот живот би можел да биде скратен ако го оставале сам да се грижи. Исто така, ако се преврти на својата школка, нема да може да се преврти назад, што дополнително ќе ја загрози неговата безбедност.

Вработените во музејот донеле одговорна одлука да го задржат како своја маскота. Јанус не само што ги преживеал изминатите 25 години, туку и напредувал под прекрасната грижа што ја добил.

Во врска со неговата долговечност и просперитетно здравје, Бургоин вели: „Мислам дека е поради вниманието што му го посветуваме и нашата посветеност што тој сè уште е тука денес“. Здравата желка секој ден добива органска салата и масажи, како и капење со зелен чај и камилица. Се буди со музика, вежба секој ден, па дури има и свој скејтборд направен по нарачка.

Со оглед на тоа колку е сакан и добро земен по него, се чинеше сосема природно дека Јанус ќе направи нешто посебно за да го одбележи неговиот роденден. За да го прослави, желката имаше роденденска забава во Природонаучниот музеј во Женева. Занесниот рептил грицкаше вкусни задоволства — вклучително и лубеница украсена со светли цветови од пансион — за да го одбележи неговиот посебен ден.

Со неговиот фантастичен начин на живот и генетиката на неговиот вид, се надеваме на уште поголема прослава за уште 25 години.