Во 2020 година, кога Болор-Ерден Батсенгел ќе влезеше на работа во зградата на националниот парламент на Улан Батор, чуварите ќе ја запрат да ја прашаат дали е личен асистент или чистачка. Таа не беше ниту едното ни другото – таа беше најмладиот член на кабинетот на монголската влада, назначена да помогне во водењето на дигиталната трансформација на нацијата.

Искуството покажа колку е тешко за младите жени во лидерството.

„Треба да работите дополнително напорно за да ве прифатат такви какви што сте“, вели Батсенгел (29), којa сега работи како државен секретар во Министерството за дигитален развој.

Напорната работа е она што ja одведе Батсенгел од рурален град на монголската степа до центарот на владата. На 14 години завршила гимназија; завршила колеџ на 18 години и продолжила на Универзитетот во Оксфорд пред да работи во Светската банка и во ООН.

Во 2020 година, Батсенгел помогна во лансирањето на платформата Е-Монголија, која оттогаш дигитализираше 650 владини услуги, што им олеснува на Монголците да регистрираат компанија или да добијат возачка дозвола.

„Сега можете да пристапите до која било државна услуга за помалку од две минути и нема потреба од физички контакт“, вели таа. Ова е клучно во земја каде што номадските сточари ќе треба да возат часови за да постигнат едноставни задачи.

Батсенгел е исто така страстна да ги направи просторите подобредојдени за жените.

„Новата нееднаквост е дигитално исклучување“, вели таа. Во 2021 година, таа основаше Bootcamp за девојки за кодирање, кој обезбеди обука и лаптопи за 30 девојки од селата; таа планира да тренира 50 оваа година. Таа се надева дека овие жени еден ден ќе можат да одат на работа без да се соочат со истите прашања што ги правеше. „Ни требаат повеќе женски лидери кои се помлади и динамични“, вели таа.