Илон Маск во видео-интервју рече дека нема дом и дека „престојува кај пријателите“.

Најбогатиот човек на светот, исто така, не поседува јахти и не оди на одмор, но има авион за да заштеди време. Маск одговараше на коментар за тоа колку луѓе ги критикуваат милијардерите за нивното богатство.

„Не поседувам ни место во моментов, буквално останувам на местата на пријателите“, рече Илон Маск во видео интервјуто со Крис Андерсон, шеф на организаторите на конференцијата TED, објавено во понеделникот.

„Ако патувам во Заливската област, каде што е најголемиот дел од инженерството на Тесла, во основа ротирам низ резервните спални соби на пријателите“, додаде Маск.

Маск, кој има проценета нето вредност од 251 милијарда долари, според Блумберг, одговараше на коментарот на Андерсон дека многумина се навредени од концептот на милијардери, со оглед на глобалните разлики во богатството. Американските законодавци, како што е сенаторката Елизабет Ворен, исто така ги критикуваа мегамилијардерите како Маск за нивните релативно ниски даночни сметки.

„Сигурно, би било многу проблематично ако трошам милијарди долари годишно за лична потрошувачка, но тоа не е така“, му рекол Маск на Андерсон, додавајќи дека тој не поседува јахта или навистина оди на одмор, иако тој славно има личен авион.

„Не се чини дека мојата лична потрошувачка е голема. Мислам, единствен исклучок е авионот, но ако не го користам авионот, тогаш имам помалку часови за работа“, рече тој, признавајќи дека неговото нето богатство сепак е „ бонкери“.

Коментарите на Маск изгледаат како негова прва потврда дека нема постојан дом и покрај тоа што е најбогатиот човек на светот.

Пријателите на милијардерот низ годините коментираа за неговите штедливи навики.

, StoryLand

Во мај 2020 година, тој ја објави својата намера да го продаде целиот свој имот и дека „нема да поседува куќа“. Во август 2021 година, Инсајдер објави дека се сметало дека Маск живее во монтажен мал дом од 50.000 долари, кој го изнајмува од SpaceX.

Во неодамнешното интервју за Vanity Fair, партнерот на Маск, Гримс, кој повторно е незаинтересиран, рече дека тој понекогаш живеел „под прагот на сиромаштија“. Тој одби да купи нов душек откако нејзината страна имаше дупка во него, рече таа.

И во 2015 година, коосновачот на Google и тогашен извршен директор, Лери Пејџ, рече дека понекогаш кога Маск ја посетувал Силиконската долина, тој ѝ испраќал е-пошта на Пејџ и рекол: „Не знам каде да останам вечерва. Може ли да дојдам?

Претходно снименото интервју на Маск доаѓа откако тој разговараше со Андерсон во живо на конференцијата на ТЕД на 15 април и се осврна на тековната сага што е негов обид за откуп на Твитер.