MrBeast (вистинско име Џими Доналдсон) е петти најпретплатен креатор на видео платформата со број на претплатници од 107 милиони и заработува најмногу пари од сите – Форбс проценува дека Доналдсон заработува 54 милиони долари годишно само за неговата содржина.

Тој е познат по тоа што предизвикува смели, а понекогаш и опасни предизвици за себе, за неговите пријатели, а понекогаш и за странци – кои секогаш доаѓаат со богати награди. Помеѓу другите негови видеа, кои вклучуваат шеги, игри и елаборирани акробации, тој ја снима и својата филантропија, понекогаш подарувајќи куќи и автомобили на доверливи поединци.

Но, неговите видеа се само дел од неговиот бескрајно растечки бренд, кој сега вклучува бизнис за испорака на храна наречен хамбургери MrBeast, физички ресторан за неговиот синџир за хамбургери и бренд за грицки наречен Feastables. Дури и шоу на Нетфликс би можело да биде во тек.

Овие потфати веќе заработија огромни суми на готовина: Feastables наводно остварил приход од над 10 милиони долари во првите неколку месеци, додека Јутјуберот на Твитер тврдел дека неговиот ланец за хамбургери „поделил над 100 милиони долари приход со рестораните низ Америка“.

Јутјубери со високо ценети бизниси
Сега Доналдсон сака да собере 150 милиони долари во круг за финансирање на неговите канали на YouTube и разни други бизниси, цитиран од анонимни извори. Ова би ги вреднувало бизнисите заедно на 1,5 милијарди долари.

Тоа ќе биде првата институционална инвестиција во целокупното портфолио на Доналдсон; Feastables одделно собра 5 милиони долари во јануари по проценка од 50 милиони долари.

Доналдсон би бил првиот креатор од ваков вид кој постигнал такво вреднување, иако не и првиот креатор на YouTube што привлекува инвеститори. Компанијата која го поседува каналот за деца на YouTube CoComelon, Moonbug Entertainment, беше купена за 3 милијарди долари од Candle Media во 2021 година.

Во меѓувреме, компанијата што управува со MrBeast, Night Media, собра 100 милиони долари и се здружи со Chernin Group за да го формира Night Capital, чија цел е да ги поттикне креаторите со тоа што ќе им продаваат производи на мало на нивните заедници.