Проектот „Landscape experience“ на уметниците Моника Мотеска и Роберт Јанкулоски, ќе ја претставува Националната галерија на најновото издание на Биеналето во Венеција насловено „The milk of dreams“.

– Проектот „Landscape experience“ на уметниците Моника Мотеска и Роберт Јанкулоски е осмо учество на Националната галерија како официјален претставник на нашата земја на биеналето во Венеција, што претставува гордост, но секако и одговорност и константен предизвик за презентациите на македонските автори, кои со своите автоктони визуелни ракописи се во склоп со светските актуелни тематики, истакна на денешната прес-конференција директорката на Националната галерија и комесар на проектот, Дита Старова-Ќерими.

Таа ги наведе самостојните изложби на Јанкулоски и Мотеска, „Нови пејзажи – архив на реалноста“, односно „Везење во камен“, како првична идеја која резултирала во проектот којшто ќе ја претставува нашата земја во Венециското биенале.

Министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, истакна дека убавината и афирмацијата на домашната уметност на ваквите мега настани привлекуваат голема одговорност и бараат висока професионалност.

– „Landscape experience“ е нашата слика во следните седум месеци. Македонскиот павилјон ќе биде отворен и оценуван од најприбирливата критичка јавност и од пошироката многубројна публика. Убедена сум дека проектот идејно, продукциски и со прашањата кои ги претставува ќе предизвика размислување и ќе привлече интерес. Нашето преставување во Венеција не е инфериорно. Тоа за сите нас е од огромно значење во одржувањето на врските со државите од светот преку полето на уметноста, нагласи министерката.

Италијанскиот амбасадор во земјава, Андреа Силвестри, рече дека Биеналето е еден од оние настани што се навлезени во колективната култура што предизвикува восхит, често го менува начинот на кој ја разбираме уметноста и начинот на кој таа се создава. Според него, Биеналето на Венеција е всушност израз, понекогаш и жртва на трендови и промени.

Претседателката на Комисијата за избор на македонски претставник, Дијана Томиќ-Радеска, истакна дека овој проект преку едни нови пејзажи, реални и имагинативни, локални и национални, но сепак светско препознаени простори дадоа еден сериозен пристап кон идејата.

Најновото 59. издание на Биеналето во Венеција ќе започне на 24 април и ќе трае до 7 октомври 2022 година, а инаугурацијата е закажана на 22 април во 18.00 часот.