Од автопортрети до мигранти и лукави зла исткаени низ објективите, овогодинешните наградувани фотографи фрлија свеж поглед на светот.

, StoryLand

 

Фергусон вели: „Ова е серија автопортрети на мигранти во Мексико, додека чекаат да ја преминат границата во Соединетите држави. За да доловам дел од ова неизвесно патување, поставив камера на статив со кабел, а потоа се повлеков, дозволувајќи им на мигрантите да го изберат моментот во процесот на документирање на нивните животи“.

 

, StoryLand

 

Портрет на Питер Минеман, преживеан од терористичкиот напад во февруари 2020 година во Ханау, Хесен, Германија. Овој фото-есеј ги придружува пријателите и роднините на трагично убиените. Во неделите и месеците по нападот, почнаа да се формираат солидарни групи и иницијативи за поддршка на преживеаните. Тагувањето прерасна во гнев и желба за промена.

 

, StoryLand

 

Куаруп е ритуал на домородните Бразилци Ксингу во чест на славните мртви – тоа е збогување и затворање на периодот на жалост. Прославата се одржува еднаш годишно во различни села и трае три дена. Врвот на оваа прослава е натпревар во боречка вештина наречена Хука-хука, слично на грчко-римското борење. Овогодинешниот ритуал им оддаде почит на луѓето кои ги загубија животите помеѓу 2020 и 2021 година: четири од пет биле жртви на Ковид.

 

, StoryLand

 

Радишиќ вели: „Повеќе од осум месеци, речиси секоја ноќ ја поминував седејќи на прозорецот од мојата куќа среде шумата. Младата лисица се појавува во селото по самракот, кружи час и половина и неколку пати се појавува во двор. Ги набљудував нејзините движења и однесување од затемнетата просторија и од далечина ја добив експозицијата. Ја нареков Рокси. Однапред ги поставив светлата, како во студио, и го чекав главниот лик да влезе на сцената“.

 

, StoryLand

 

Една млада девојка е транспортирана дома од нејзиниот татко покрај место за ѓубре, на напуштена воздушна патека надвор од Маикао во Колумбија. На повеќе од 8,5 милиони луѓе во Колумбија итно им е потребна помош. Финансискиот колапс во Венецуела остави многумина без пристап до итна помош, засолниште, чиста вода за пиење или храна. Децата плаќаат највисока цена.

 

, StoryLand

 

Градината на Немо – првата подводна стаклена градина во светот – видена од површината на водата. Овој целосно самоодржлив проект истражува алтернативен земјоделски систем кој би можел да се имплементира во области каде еколошките услови го прават растот на растенијата речиси невозможен.

 

, StoryLand

 

„Дорф“ е германски збор за село. Оваа слика од историска селска куќа е направена во хрватскиот земјоделски регион Славонија. Фотографијата е дел од пошироката приказна за масовниот егзодус на луѓето од регионот.

 

, StoryLand

 

Caryatis е студија за традиционалните носии на грчките жени кои произлегуваат од различни периоди во богатата историја на земјата. Овој проект еволуираше од претходното дело на Татакис, Етос, кое ги разгледуваше грчките традиции и обичаи. Секоја фотографија е прецизно исценирана: позите, ставовите, па дури и поставените раце прикажани се типични за областа од која потекнува костимот.

 

, StoryLand

 

Кимура вели: „Ги фотографирав овие слики во Габура Унија, Бангладеш во текот на октомври и ноември 2021 година. Унијата Габура е една од најранливите области на влијанијата на климатските промени и многу жители страдаат од нејзините ефекти. Тие вклучуваат ерозија на реките, лизгање на земјиштето, зголемена соленост во изворите на свежа вода и тропски циклони кои често се случуваат. Целта на овој фото-есеј е да ја долови и да ја пренесе ситуацијата на луѓето кои живеат тивко во оваа транзиција.

 

, StoryLand

 

Ненаселлива вулканска пустина во исландските висорамнини. Климатските услови овде се толку сурови што, во поголемиот дел од годината, животот не може да напредува.

 

, StoryLand

 

Џонс вели: „Овој проект е роден од заклучувањето на „Ковид-19“ и влијанието врз мојата работа како фотограф на портрети. Беше инспириран од мојот роден округ Вилтшир, каде што карактеристичниот пејзаж има многу копчиња со осамени дрвја издигнати над хоризонтот. Избрав да фотографирам против самракот и ги запалив дрвјата со дронови за да создадам впечаток од другиот свет. Како што заклучуваа, така и овој проект. Почнав да барам на секое поле и на секој рид за естетски интересни пејзажи на дрвјата.

 

, StoryLand

 

Фокс вели: „За време на заклучувањето, многу го фотографирав моето семејство – ова е нашата мачка, Смоки, кој поминува многу од своето време на тоа. Тоа е нешто што сите на крајот го направивме многу! За мене, оваа серија евоцира тивки, изолирани, рефлексивни моменти што ги чувствував за време на пандемијата.

 

, StoryLand

 

Снимено во студио во Париз во септември 2020 година – за чисто создавање на мртва фотографија.

 

, StoryLand

 

Стакл вели: „Ме интересира судбината на канонизираните уметнички, научни и новинарски слики и нивниот потенцијал да ги отелотворат современите значења. За моите колажи користев слики од збирки со отворен код во уметнички музеи, научни институции и банки за слики, чии архиви може да се сметаат за иконски сведоштва за сегашноста и минатото. Колажите користат идеи и технички кодови толку длабоко навлезени во културата што тие се разбрани преку претходно постоечките шеми во главите на примачите.

 

, StoryLand

 

Портрет на младиот шминкер Том од Кројдон, Лондон и планините на Палетата на уметници во Долината на смртта, Калифорнија. Оваа колекција спојува портрети на тинејџери со пејзажи. Присуството на тинејџери – вклучително и неколку млади активисти – имплицира на растечките закани со кои ќе треба да се справи следната генерација поради климатските промени и нивните неизбежни последици врз нивното физичко и ментално здравје.