Препознатливите облеки и модните стилови лесно можат да создадат илузија на поинакво време и место. Токму тоа го прави секој ден учителката по танц и мода од Украина, Мила Поворознјук со нејзиниот обемен плакар од облека инспирирана од 18 и 19 век. Откако се заљубила во винтиџ облеката, особено во онаа од ерата на Едвардија, таа почнала да вградува сè повеќе парчиња во нејзината секојдневна облека – дури и самата да прави некои од облеките.

„Влегов во движењето на историската реконструкција пред околу 12 години”. „На почетокот одев на ренесансните фестивали. Имаше кодекс на облекување и морав да ги шијам соодветните комбинации. Потоа, влегов во балови за 18 и 19 век, каде што имаше и кодекс на облекување“. Токму на овие балови ја сфатила својата страст за костимите од 19 век, па продолжила да ги посетува кога не предавала танц во Виница. Таа ги посети локалните винтиџ продавници и рачно изработи повеќе облека за да го наполни својот плакар.

„Првото нешто во мојата гардероба што го носев во секојдневниот живот беше сино есенско палто во стилот на девојките од институтот од 19 век“, се сеќава таа. „Тоа беше сошиено пред осум години. Нормално, избрав хармонични работи за да одам со него и постепено мојата гардероба се исполнуваше со се повеќе и повеќе облеки. И веќе околу две години постојано се облекувам вака“.

Нејзините облеки станаа популарни и на Инстаграм и на ТикТок поради нивната неверојатна автентичност. Поворозњук не штеди детали во нејзините сложени ансамбли, носејќи традиционални капи, ракавици, корсети и чевли. Таа, исто така, ја обликува својата коса во различни стилови од 19 век за да го комплетира изгледот пред да оди на нејзините блескави фотосесии.

Украинската модничка Мила Поворозњук носи облека од 19 век секој ден.

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

 

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk

Vintage Style by Mila Povoroznyuk