Официјално не се знае доволно за животот на пионерката на српското новинарство; има многу повеќе претпоставки и претпоставки кои се речиси исто толку имагинативни како и нејзините романи

Зад името на познатиата писателка Мир Јам, кој почина на денешен ден пред точно седум децении, стоеше публицистката и една од ретките тогашни новинари – Милица Јаковљевиќ.

Официјално, не се знае доволно за животот на пионерката на српското новинарство, која е родена во Јагодина на 22 април 1887 година, а детството го поминала во Крагуевац. Има многу повеќе нагаѓања и претпоставки кои ги пополнуваат празнините, најмногу за нејзиниот приватен живот во постарите години.

Детството и младоста ги поминала во Крагуевац, а дипломирала на женската гимназија во Белград, каде што се усовршувала за учител. Од 1906 до 1919 година работела како селска учителка, со прва работа во селото Криви Вир, во подножјето на Ртња. По Првата светска војна, Јаковљевиќ се преселила во Белград за да ја започне својата кариера како новинар.

Според нејзините зборови (во писмото упатено до Здружението на новинарите на Србија), Милица Јаковљевиќ својата новинарска кариера ја започнала на 1 јуни 1921 година и работела непрекинато до 6 април 1941 година.

Првите пет години ги помина во „Новости“, а следните 15 во „Неделни илустрации“. Целата новинарска кариера ја работеше под псевдонимот Мир-Јам, под кој почна да пишува и романи, кои беа многу популарни меѓу двете војни.

Повлечен, ексцентричен и интригантен

Во стан во белградската улица Молерова, Милица пишуваше за љубовта, бракот и животот на буржоаската класа во Југославија, додека јавноста беше заинтригирана од нејзината во исто време повлечена и ексцентрична личност.

Mirjana Jakovljević Mir Jam

 

Внимателно работеше на ликот на осаменик додека нејзините сограѓани често ја гледаа како се шета низ Калемегдан „занесена во пурпурна наметка, дотерана и негувана, со долги локни, убава и скромна Мир Јам, патријархална девојка од добра куќа“. Како што Википедија ги пренесува спомените на актерката Невенка Урбанова, Јаковљевица била „убава, сладострасна русокоса која го читала Рабле во оригинал на плажата“.

Покрај тоа што течно зборуваше француски и руски, и беше образована и паметна, таа уживаше и во својата независност.

Успешно бегство од брак

И покрај тоа што пишуваше за љубовта и бракот, Милица никогаш не се омажи, а за нејзиниот приватен живот се шпекулираше многу повеќе отколку што навистина се знаеше.

Како голем вљубеник во театарот, таа ги сакаше актерите со кои интензивно комуницираше. Таа често одеше на претстави и беше позната по тоа што испраќаше цвеќиња и други знаци на внимание и восхит до водечките актери кои ја сакаа.

Така, кога наполнила 40 години, во белградските задни соби се зборувало дека во својот стан почнала да го гледа актерот Божидар Божо Николиќ, кој бил пет години постар од неа… и вдовец. Наводно, што никогаш не е официјално потврдено, тие биле во врска десет години, а раскинале (наводно повторно) затоа што Мир-Јам не сакал врската да ја круниса со брак.

Самата врска се следеше само во индиции кои Белград ги толкуваше на свој начин. Впечатливо е тоа што после секоја премиера, додека се уште беше на сцената, Николиќ добиваше посебен подарок. Без пропаст, кога актерите излегоа да ја поздрават воодушевената публика проследена со аплауз, работниците од театарот носеа пред него корпа направена од бел плетен со рачка во облик на срце украсена со црвен лак, во која секогаш имаше прекрасни црвени рози. .

Сите „знаеа“ дека ги испратила Мир-Јамм, која не пропушташе ниту еден негов настап.