Единствениот недостиг во светот е биткоинот, а сè друго – вклучително и златото – може да се создава на неодредено време, според криптоевангелистот Мајкл Сејлор.

Во интервју за PBD Podcast, главниот извршен директор на претпријатието за софтверска компанија MicroStrategy рече дека причината зошто биткоинот е „магичен“ е затоа што може да се создадат само 21 милион токени, и тоа веројатно е единствениот недостиг што му е познат на човештвото.

„Можам да создадам повеќе недвижен имот во Њујорк. Можам да создадам повеќе автомобили. Можам да создадам повеќе луксузни часовници. Можам да создадам повеќе злато. Можам да создадам повеќе акции од акции. Можам да создадам повеќе обврзници“, рече тој. „Можам да создадам која било стока; тие се стоки по дефиниција. Со оглед на доволно пари и време, можам да создадам бесконечна од која било од нив“.

, StoryLand

Bitcoin Michel Saylor

Сатоши Накамото, анонимниот креатор на биткоин, го дизајнираше да има тврд капак од 21 милион токени што некогаш може да се минираат. Поради ограничената понуда, многумина сметаат дека биткоинот е „дигитално злато“, термин кој е доведен во прашање бидејќи двете средства се преместија одделно среде војната во Украина. Терминот исто така оди против тврдењето на Сејлор дека биткоинот е единствениот недостиг што постои.

Сејлор – кој е можеби најпознат по тоа што изгуби 6 милијарди долари во еден ден – изјави дека стратегијата на неговата фирма е да купува и држи биткоин, без воопшто да го продава.

MicroStrategy, со седиште во Тајсонс Корнер, Вирџинија, е една од неколкуте компании што ја додаваат криптовалутата, која е најголемата дигитална валута по пазарна капитализација, во билансот на состојба.

Заклучно со февруари, компанијата имаше 125.051 биткоини, кои ги набави во просек за околу 30.200 долари по монета. Со сегашната трговска цена на биткоинот околу 42.000 долари, тоа значи дека залихите на Сејлор вреди повеќе од 5 милијарди долари.