MicroStrategy, веројатно најдобро познат како најголемиот корпоративен купувач на Bitcoin, поднесе барање до Комисијата за хартии од вредност на САД за да продаде дури 500 милиони долари во залиха. Приходите може да се искористат за купување повеќе од криптовалутата.

Акциите од класа А ќе се продаваат преку Cowen & Co. и BTIG LLC, според поднесувањето во петокот од страна на претпријатието за софтверска компанија. Не беше наведен конкретен датум за каква било потенцијална продажба. Фирмата додаде дека има намера да ги задржи сите идни приходи, доколку ги има, за купување дополнителен Биткоин и за развој на софтверскиот бизнис.

Ко-основачот на MicroStrategy, Мајкл Сејлор, се откажа од титулата главен извршен директор во август за да ги зголеми своите напори за застапување за одржување на Bitcoin. Тоа беше истиот ден кога компанијата со седиште во Тајсонс, Вирџинија, објави загуба од повеќе од 1 милијарда долари поврзана со падот на цената на криптовалутата во вториот квартал. Сејлор, кој беше ко-основач на компанијата во 1989 година, продолжува да служи како извршен претседател.