Meханичар пронашол  уметнички дела од апстрактен уметник познат како „Њујоршката обвитка“ во контејнер.

Автомеханичарот Џаред Випл бил предупреден за многу слики и други уметнички дела од Френсис Хајнс од изведувач кој расчистувал штала што треба да се продаде во Вотертаун во септември 2017 година, објави CT Insider.

Випл дознал дека уметничкото дело е создадено од Хајнс, роден во Вашингтон, кој живее во Конектикат и луѓе пред неговата смрт во 2016 година на 96-годишна возраст.

„Хајнс е вистинска обвивка на новина“, рече уметничкиот кустос и историчар Питер Хестинг Фалк за веште за тактиката на апстрактниот експресионист да обвиткува околу предметите.

, StoryLand

Хајнс завиткал повеќе од 10 згради во Големото јаболко, вклучително и сводот на плоштадот Вашингтон, аеродромот ЏФК и автобускиот терминал на пристаништето, изјави за медиумот историчарот на уметност Питер Хестингс Фалк.

Хајнс, чија уметност е споредувана со онаа на Кристо и Жана-Клод, исто така завиткала инсталации низ Европа, вклучувајќи ја и Триумфалната капија во Париз.

Стотиците уметнички дела – вклучувајќи слики, скулптури и мали цртежи – колективно вредат милиони долари, изјави Хестингс Фалк за продажниот салон, додавајќи дека „завитканите“ слики можат да се продаваат за околу 22.000 долари по парче, а неговите цртежи околу 4.500 долари.

, StoryLand

Откако ја пронашол ризницата, Џаред Випл контактирал со семејството на Френсис Хајнс. Стотиците уметнички дела колективно вредат милиони долари.

, StoryLand

, StoryLand

Џаред Випл првично планирал да го изложи уметничкото дело во неговиот затворен скејтборд парк наречен „Складиште“ за Ноќта на вештерките.

„Бев толку заинтригиран. Отидов таму во неговата гаража да ги погледнам сликите. Бев навистина изненаден од она што го видов“, изјави Хестингс Фалк за медиумот.

Минатата година, Випл покажа дел од парчињата во галерија во Вотербери, а неодамна одлучи да продаде дел од уметноста.

Тој соработува со галеријата Холис Тагарт со седиште во Њујорк на изложби во Њујорк и Конектикат на изложбите што почнуваат следниот месец.

, StoryLand