Илон Маск ја обнови својата понуда за Twitter Inc. по првичната понудена цена од 54,20 долари по акција, потенцијално избегнувајќи тепачка во судницата за една од најспорните аквизиции во поновата историја.

Маск го дал предлогот во писмо до Твитер, според поднесокот до Комисијата за хартии од вредност што го потврди извештајот на Блумберг. Акциите на Твитер се искачија за дури 23% кога продолжија со тргувањето по прекинот на вестите. Твитер со седиште во Сан Франциско соопшти дека го добил писмото и има намера да го затвори договорот по првичната цена, без да коментира конкретно како ќе одговори на Маск.

За Твитер, продолжувањето со првобитните услови на Маск ја навестува иднината под живиот милијардер кој помина неколку месеци јавно критикувајќи го неговото раководство, доведувајќи ја во прашање неговата вредност и менувајќи го своето мислење. Тоа исто така значи дека неговите спорни тврдења — дека Твитер лажел за тоа кој процент од корисниците се ботови, на пример — најверојатно нема да бидат разгледани во судница.

Маск со месеци се обидуваше да се откаже од договорот за купување на Твитер, потпишан во април. Милијардерот почна да покажува знаци на каење на купувачот веднаш по објавувањето на договорот, тврдејќи дека Твитер го довел во заблуда за големината на неговата корисничка база и распространетоста на автоматизираните сметки познати како ботови.

Маск формално се откажа од договорот во јули и Твитер го тужеше пред Канцеларискиот суд во Делавер за да го принуди да продолжи со купувањето. Судењето е закажано да започне на 17 октомври. Судијата во Делавер во вторникот побара од двете страни да се вратат кај неа со предлог како случајот сега може да продолжи. Опциите вклучуваат Твитер да бара да го отфрли случајот или таа да продолжи да ја задржува јурисдикцијата додека не се затвори договорот, рече лице запознаено со ова прашање.

Во писмото, адвокатите на Маск напишаа дека милијардерот и неговите поддржувачи „имаат намера да продолжат со затворање на трансакцијата предвидена со договорот за спојување од 25 април 2022 година, според условите и условите наведени во него и во очекување на приемот на приходите. на финансирањето на долгот“, се вели во поднесокот, под услов судот „итно да го прекине дејствието“.

relates to Musk Revives $44 Billion Twitter Bid, Aiming to Avoid Trial

Aдвокатите на двете страни испукаа канонади на судски покани еден кон друг, со цел да се закачат сведочења и докази. Страната на Маск требаше да покаже дека Твитер ги прекршил условите од договорот. Твитер обвини дека Маск го искористил проблемот со ботови како изговор за да се откаже од договорот за кој повеќе не сметал дека е економски здрав.

Адвокатскиот тим на Маск добиваше чувство дека случајот не оди добро, бидејќи судијката Кеталин Сент Џеј Мекормик постојано застана на страната на Твитер во предистражните одлуки, според едно познато лице. Дури и со доцното појавување на „свиркач“ на Твитер, кој наводно не доаѓал директори за прашањата за безбедноста и ботовите, постоеше загриженост дека страната на Маск нема да може да докаже материјално неповолно дејство, законски стандард потребен за излегување од договорот.