Марк Цукерберг, извршниот директор на Мета и човекот зад Фејсбук, и Џо Роган разговараа речиси три часа во широк разговор за подкастот на Роган, кој се фокусираше на виртуелната реалност, цензурата на социјалните мрежи и политиката на поделена Америка. Во средината на разговорот, во моментот кога двајцата разговараа за дезинформации, Цукерберг тврдеше дека Мета потрошил 5 милијарди долари минатата година за борба против дезинформации и друга „одбранбена“ работа во компанијата.

„Мислам дека трошиме 5 милијарди долари годишно… на целата оваа работа за интегритет на заедницата“, рече тој.

Двојката помина голем дел од првата половина од подкастот зборувајќи за фокусот на Цукерберг на VR и таканаречениот метаверс; Конкретната корпоративна верзија на Фејсбук, која неодамна беше остро критикувана и исмејувана. Визијата на Цукерберг за неговиот метаверс не само што изгледаше фантастична, туку вознемирувачки ја навести сликата на извршен директор кој трча кон нешто што изгледа полесно од мочуриштето на Фејсбук на политика и умереност на содржината.

Цукерберг тврдеше дека VR има стапка на пенетрација „на исто ниво со Playstation или Xbox“ и замислува иднина во која луѓето ги носат слушалките во кафулето. Тој исто така рече дека многу физички објекти во реалниот свет еден ден ќе бидат заменети со холограми. „Би можеле да си делиме холограмски карти еден на друг и би можеле да играме покер, а вие би можеле да имате покер вечер каде некои од вашите пријатели се таму, а некои од нив би можеле да бидат холограми“, рече тој.

Многу е напишано за стожерот на Фејсбук кон VR и дали тоа е добра идеја или не, како и зошто тоа беше направено на прво место. Цукерберг не понуди многу суштина на оваа тема, но тој силно имплицираше дека водењето на Фејсбук – со сите сериозни одлуки кои влијаат на светот околу умереноста што подразбира – едноставно не е толку забавно.

„Се будиш наутро, гледаш во мојот телефон, добиваш како милион пораки… обично не е добро“, рече Закерберг во еден од најчовечките моменти од разговорот. „Речиси како секој ден да се разбудите и да ве удираат во стомак“.

Фејсбук стана да значи толку многу работи за толку многу различни луѓе. Тоа е прозорец во животите на нашите семејства, начин да останеме во чекор со пријателите, место за меми, а исто така и токсична супа од говор на омраза, екстремизам и бизарни реклами. Закерберг, во крајна линија, е одговорен за сето тоа.

„Ова се прашања за вредностите, околу што повеќе цените? Тоа се супер незгодни прашања. Дел од она со што се борев околу ова е… Не навлегов во ова за да во основа ги судам тие работи. Влегов во ова за да дизајнирам технологија која им помага на луѓето да се поврзат“, рече Закерберг.

Метаверзумот, објасни тој, одговара на сметката. „Веројатно можете да кажете кога го поминавме првиот час зборувајќи за метаверзумот и иднината на градењето на целиот овој технолошки патоказ за да им го дадеме на луѓето ова реално чувство за присуство, како, тоа е она што јас сум тука да го направам“, рече тој.

За жал за Цукерберг во овој поглед, на VR metaverse ќе му треба исто толку умереност како и Facebook. На пример, имаше случаи на сексуално вознемирување во VR платформата на Мета, што ја натера компанијата да имплементира зона „лична граница“.

На половина пат од епизодата, Роган почна да поставува прашања за дезинформациите, алгоритмите и она што тој го смета за одговорност на Цукерберг кон светот. „Тоа е огромна одговорност“, рече Роган. „И фактот дека тоа е приватна компанија… ги мачи некои луѓе. Ја имате оваа способност да го контролирате протокот на информации и тоа никогаш порано не постоело… вие го контролирате сигналот на три плус милијарди луѓе. Тоа е толку зачудувачки дури и да се каже“.

„Јас не гледам точно на тоа како што кажавте“, рече Закерберг. „Јас ја гледам нашата работа како да ги овластиме луѓето да го изразат она што го сакаат и да ја добијат содржината што ја сакаат“. Тој потоа објасни дека секогаш кога ќе се обидат да извршат поголема контрола, луѓето забележуваат и трчаат на натпреварот.

Цукерберг потоа се воздржа и рече дека моќта на пазарот е она што го движи Фејсбук. Тој, исто така, постојано во текот на разговорот, рече дека не се впуштил во овој бизнис за да ги налути луѓето. Тој сака, рече, да ги зајакне луѓето.

Потоа Роган го праша Цукерберг зошто САД се толку поделени, каде што Цукерберг повторно не успеа да ја отфрли одговорноста. „Мислам дека веројатно постои проблем со медиумското опкружување што му претходи на интернетот“, рече човекот кој заработи милијарди долари туркајќи ги тие медиуми во мозокот на луѓето. „Ако некои од вестите се толку лево, а некои од нив се толку десно, на интернет се зборува за меурчиња со филтри, но дури и пред ова, враќајќи се во 70-тите или 80-тите години, кога Fox News и овие други медиуми беа основани организации, тоа имаше долгорочен ефект и луѓето го проучуваа тоа“.

Тој потоа рече дека бинарните програми се толку распространети во САД поради двопартискиот систем и дека отворените прелиминарни избори ќе помогнат да се изедначат работите. „Многу луѓе сакаат да ги посочат социјалните медиуми како примарна причина за ова, но кога ќе погледнете како расте поларизацијата во САД уште пред интернетот, тоа го прави многу малку веројатно дека социјалните медиуми се главниот двигател овде ,” тој рече.

Екстремната политичка поделба во САД апсолутно претходи на социјалните мрежи, но таа ја забрза таа поделба. Социјалните научници, математичари и други го проучувале влијанието на сајтовите како Фејсбук врз електоратот и сите дошле до истиот заклучок: профитира од поларизацијата.

Сè на сè, изгледот на Роган на Цукерберг беше прилично питом, но ја наслика сликата на некој што сака да ја отфрли одговорноста; ако работите продолжат да одат како што се, тогаш метаверзумот на Мета ќе има исто толку проблеми како и Facebook.