Многу хотели градат сопствени системи за бигор и користат помалку пластика и флаширана вода.

Малдивите се една од најпосакуваните дестинации за многу туристи. Сместени во Индискиот Океан и составени од 1192 корални острови, Малдивите се исто така земја со најниска просечна надморска височина во светот. Највисоката природна точка е само 2,4 метри надморска височина. Водата денес е еден од главните проблеми на Малдивите – недостиг на вода за пиење и поплави во сезоната на дождови, пренесува порталот „Kulturizam.com“. А таа ситуација најверојатно ќе се влоши со потешките климатски промени што веќе се случуваат. Додека северните острови се соочуваат со недостиг на вода за пиење за време на сушната сезона, повеќето од јужните острови се соочуваат со поинаков проблем – поплави.

Програмата за развој на Обединетите нации со поддршка на Зелениот климатски фонд ја поддржува Владата на Малдиви да обезбеди најранливите острови да имаат пристап до вода за пиење во текот на целата година и да можат сами да се справат со поплавите. Речиси половина од неговото население живее во Мале, главниот град на островот, на помалку од 1,4 квадратни километри.

, StoryLand

Остатокот од населението населува 186 мали, расфрлани острови. Со векови, Малдивите живееле од риболов и преработка на кокос. На ниту еден од островите нема реки или потоци. Освен Мале и неколку други острови, повеќето острови се потпираат на дождовница за вода за пиење.

Островите погодени од поплави и недостаток на вода за пиење добиваат помош која пристигнува од главниот остров Мале. Трошоците за транспорт се високи поради расфрланата географија на Малдивите, која се протега на илјадници километри. Ова ја прави помошта многу скапа за владата која со години се бори со овој растечки проблем.

Се очекува дека климатските промени ќе донесат посилни бури и подолги периоди без врнежи, а тоа е веќе реалност на Малдивите, каде климата стана толку непредвидлива што дождливите и сушните сезони речиси и да ги нема. Зголемените температури на океаните имаа катастрофални ефекти врз коралните гребени, влијаејќи на туризмот и рибарството, кои се од клучно значење за егзистенцијата на повеќето Малдиви.

Оштетените гребени, исто така, функционираат помалку ефикасно како прва линија на одбрана од морските бранови и поплави. До деведесеттите, Малдивите користеле подземна вода за пиење. Но, во текот на изминатата деценија, повеќето од подземните води на островите беа контаминирани.

, StoryLand

Бунарите и собирачите на слатка вода на повеќето острови беа тешко погодени од цунамито во 2004 година и лошо планираната урбанизација. Како резултат на тоа, денес дождовницата, заедно со водата произведена со бигор и скапата флаширана вода, се единствените опции за вода за пиење. Во изминатите десет години, Националниот центар за управување со катастрофи во Мале мораше да испрати итни пратки со вода на околу половина од 186 населени острови за време на сушната сезона. Тоа е скапо решение кое понекогаш може да потрае повеќе од две недели поради оддалеченоста на островот. Повеќето домаќинства имаат резервоар за вода и го полнат со собирање дожд од нивните покриви.

Поголемите семејства може да имаат дури и два или три резервоари, бидејќи еден не е доволен за да ја преживеат сушната сезона. Кога ќе истече снабдувањето со вода, домаќинствата се снаоѓаат со позајмување од соседите, купување флаширана вода или помош од главниот остров Мале. Многу хотели градат сопствени системи за бигор и користат помалку пластика и флаширана вода, но потребни се повеќе од овие добри практики бидејќи климатските промени се се поголем проблем за Малдивите – рај кој исчезнува пред нашите очи.