Една од моите омилени жени од историјата е Мала Сен (1947 – 2011), чија храброст и активизам беа клучни за да го направи лондонскиот Спиталфилдс енергичниот центар на културата каков што е денес.

Мала побегнала од Индија во Британија во 1965 година, на само 17 години, со нејзиниот сопруг и почнала да работи  за да заработи за живот. Згрозена од ужасните услови за работа и живот, во кои бенгалските семејства биле принудени да издржат, таа со својата храброст и борбеност помогнала да се формира бенгалската акциона група за домување, која се борела да ја направи областа околу Брик Лејн безбедно соседство за овие заедници.

Иако обликот на Источен Лондон не би бил ист без Мала Сен и жените со кои таа ја водешла кампањата, нивните приказни во голема мера се заборавени. Затоа ја избравме за  жена чија приказна денес ќе ја раскажеме.

Мала Сен е родена во Мусури во северната индиска држава Утараханд во 1947 година. Нејзините родители се развеле во 1953 година, а Мала пораснала со нејзиниот татко. Како припадник на војската често се преселувал, земајќи ја со себе и ќерката. Во Мумбаи, таа била дел од колеџот Нирмала Никетан, студирајќи домашна наука. Кога имала 15 години, Мала го запознала Фарук Донди и тие се заљубиле. Двојката побегнала во 1965 година, кога Мала имаше 17 години, и се преселиле во Британија каде што почнала да работи со шиење на дуксери за да заработи за живот. И двајцата се вклучуваат во активизам и пишување за расна еднаквост, приклучувајќи се на колективот „Today race“.

Во раните 1970-ти, бенгалската заедница во Спиталфилдс рапидно расте, но се соочува со интензивен расизам и предрасуди, вклучително и дискриминација во пристапот до домување. Семејствата биле принудени да живеат во еднокреветна соба и во сиромашни услови.

Во 1976 година Мала Сен, Донди и други активисти работле со локалните семејства за да ја создадат бенгалската акциона група за домување (БХАГ). Тие го оспорија расизмот и вршеа притисок врз Советот за  да го подобри домувањето.

Иако на многу бенгалски жени не им било дозволено да учествуваат во активности надвор од домот, тие одиграле важна улога и покрај тоа.

Преку активностите на БХАГ и другите активисти за домување, била истакната страшната ситуација на многу имигрантски семејства и биле направени подобрувања за справување со расизмот својствен во системот за домување на советот.

Сен веруваше дека поддршката на луѓето да ги бараат своите права е најдобриот начин да се постигнат политички промени. Таа велеше: „Кога сте политички активист, ги овластувате другите луѓе да ја искористат својата шанса да се борат за себеси“.

Како новинарка и истражувач, Мала Сен се сретнала со приказната за „бандитската кралица“ Фулан Деви и ја добила довербата на Деви, охрабрувајќи ја да ги диктира своите искуства во серија дневници кои Сен ги користела за да напише книга за нејзината приказна.

Мала Сен се повлече од јавниот живот во подоцнежните години. Таа почна да пишува книга за жените и ХИВ, но почина во 2011 година пред да биде завршена.

БРЗИ ФАКТИ ЗА МАЛА СЕН

Позната по: Активист за еднаквост меѓу расите, писателка
Родена на: 03 јуни 1947 година во Утар Прадеш, Индија
Родители: Генерал-полковник Лионел Протип Сен и Каљани Гупта
Починала на: 21 мај 2011 година во Мумбаи,Индија.
Образование: Welham Girls’ School
Објавени дела: Death by Fire: Sati, Dowry Death and Female Infanticide in Modern India
Сопружници: Фарух Донди
Деца: Нема

, StoryLand

Mала Сен Национална галерија на портрети во Лондон