Мајкрософт ги надмина очекувањата на врвот и на дното, но приходите од облакот беа пониски од очекуваните, а кварталните насоки на компанијата исто така беа помалку од очекувањата.Компанијата планира да го ублажи растот на оперативните трошоци во следните неколку квартали.

Акциите паднаа за околу 7% во продолженото тргување во вторникот, откако компанијата објави поблаг приход од облакот од очекуваното во првиот фискален квартал и даде слаби квартални насоки.

Цикличните трендови влијаат на потрошувачкиот бизнис на Мајкрософт, рече извршниот директор Сатја Надела на конференциска врска со аналитичарите.

Нето приходот падна за 14% до 17,56 милијарди долари. Мајкрософт имаше даночна поволност од 3,3 милијарди долари во кварталот од минатата година. Но, компанијата го продолжи корисниот век на серверите и мрежна опрема на шест години од четири години, што резултираше со нето приход од 859 милиони долари во фискалниот прв квартал. Сепак, бруто маржата на компанијата, од 69,2%, заостана по консензусната проценка на StreetAccount од 69,8%.

Деловниот сегмент на Microsoft Intelligent Cloud, кој го вклучува јавниот облак Azure, како и Windows Server, SQL Server, Nuance и Enterprise Services, оствари квартален приход од 20,33 милијарди долари. Тоа е зголемено за 20% и нешто помалку од консензусот од 20,36 милијарди долари меѓу аналитичарите анкетирани од StreetAccount.

Приходите на Azure пораснаа за 35% во кварталот, соопшти Microsoft, во споредба со растот од 40% во претходниот квартал. Аналитичарите анкетирани од CNBC очекуваа раст од 36,4%, додека аналитичарите анкетирани од StreetAccount бараа раст од 36,9% Azure. Растот на потрошувачката на Azure продолжи да се умерени, а повисоките трошоци за енергија во кварталот ја повредуваат бруто-маржата на Azure, рече Ејми Худ, шефот за финансии на компанијата, на повикот.

Приходите од продажбата на лиценци за Windows на производителите на уреди се намалија за 15% од година во година, поостри од кој било квартал од 2015 година и полошо од изгледите што Hood ги даде во јули за падот на високите едноцифрени. Компанијата соопшти дека пазарот на персонални компјутери продолжил да се влошува во текот на кварталот.

И покрај поместувањето после работното време, акциите на Microsoft паднаа за околу 26% досега оваа година, додека берзанскиот индекс S&P 500 е понизок за 19% во истиот период.