Дизајнерскиот инженер и биотехнолог Џулијан Мелкиори – кој прв го привлече вниманието со создавањето на првиот синтетички биолошки лист – неодамна излезе со генијален дизајн на осветлување што е исто толку убав и еколошки. Неговиот „жив“ лустер издишување, го прочистува воздухот додека ја осветлува вашата соба и беше изложен во музејот V&A за време на фестивалот за дизајн во Лондон.

Парчето за зелено осветлување е составено од 70 стаклени листови исполнети со зелени алги, кои апсорбираат јаглерод диоксид и ослободуваат кислород. Транспарентната течност се филтрира низ светлината, давајќи топол сјај. Додека зелениот дизајн често се заснова на чисти линии и ултра модерни стилови, лустерот на Melchiorri е софистицирано осветлување кое докажува дека еколошките концепти можат да се најдат во огромен број стилови.

Елегантниот лустер е модуларен, што значи дека неговите листови може да се конфигурираат во различни форми во зависност од потребата. Исто така е функционален и за внатрешна и за надворешна употреба, според тоа каде потребите за прочистување на воздухот се најстрашни. Засновајќи ја својата работа на едноставниот принцип на фотосинтеза, Мелкиори работи на тоа да ги направи вештачките предмети за домаќинството функционални за животната средина.

За неговите напори, Мелкиори беше награден со Наградата за нови таленти за време на Неделата на дизајн во Лондон, која се доделува на поединци кои имаат влијание во рок од пет години по дипломирањето. И додека лустерот „Exhale“ сè уште е прототип, младиот дизајнер се надева дека во иднина ќе ја донесе технологијата во поголеми згради, помагајќи им да се борат со штетните емисии.

eco lighting design julian melchiorri

algae chandelier julian melchiorri