Домовите од тули и малтер се норма, но тоа не значи дека тие се единствениот избор кога станува збор за просторот за живеење. Сме виделе претходно како контејнерите за индустриски превоз може целосно да се трансформираат во пријатно живеалиште. Слично на тоа, култниот жолт училишен автобус може да биде неконвенционална – но сепак функционална – мала куќа на тркала. Неверојатната преобразба на училишен автобус често се нарекува „sooly“.

Значи, која е привлечноста на пренамена на училишен автобус? За оние со трајно чувство на желба за скитници, овие реновирања нудат начин да се движат, но сепак да ја одржуваат релативната удобност на домот. И уште подобро, училишниот автобус е празен лист. Откако ќе ги отстраните седиштата, можете да ја изградите и уредувате внатрешноста на огромен број начини. Во зависност од вашите потреби – како колку луѓе ќе живеат во автобус – некои распореди ќе имаат повеќе смисла од другите.

Училишните автобуси се изградени да траат. Само размислете за милјите што ги возат во текот на денот за да ги пренесат децата до и од дома – а да не зборуваме за екскурзии. Ако автобусот е во добра состојба, нивниот дизел мотор може да издржи повеќе од милион милји! Покрај долгиот век на моторот, овие возила се конструирани со челични рамки и подови, што ги прави екстра цврсти.

Почетните трошоци за купување автобус се релативно евтини – особено кога ќе го споредите со цената на RV. Во просек, тие се помеѓу 3 илјади и 7 илјади долари, во зависност од годината и километражата. Значи, ако сте корисна сам за себе, постои потенцијал да ги задржите вашите трошоци ниски.

Конвертирани училишни автобуси DIY
Низ годините, многу луѓе самите претвориле стар автобус во уникатен дом за RV. Повеќето луѓе кои се впуштаат во овој сам си имаат иста цел – номадски живот. Еве две семејства кои ги направија своите соништа реалност.

Надвор може да имате повеќе авантури.
Вил и Алиса се двајца блогери и авантуристи на веб-страницата Outside Found. Тие работат за себе, и како резултат на тоа, можат да бидат насекаде. Во пролетта 2015 година, тие пренамениле автобус во мал дом од 200 квадратни метри. Двојката започна со купување на GMC BlueBird од 2001 година за 5.500 долари, а потоа помина со месеци дизајнирајќи и подготвувајќи го изгледот.

Кога ќе влезете внатре, светлиот и воздушен простор воопшто не изгледа како автобус. Областа директно зад возачкото седиште е нивната „дневна соба“, која вклучува кауч со интегрирано складирање одоздола. Движењето надвор од тој простор е нивната кујна. Се одликува со удобноста на поконвенционален дом со шпорет на гас и фрижидер; парот дури вели дека кујната е поголема отколку што имале во нивниот прв стан. Наспроти просторот за јадење е канцеларијата со малку подигната спална соба во задниот дел.
Домот на Вил и Алиса има карактеристика што не би ја очекувале со преправен училишен автобус – гаража! Задната врата се отвора за да ги открие нивните велосипеди, ранци, опрема за качување и кајак.

Лук и Рејчел Дејвис, познат како Midwest Wanderers, се уште еден пар кој си купил сопствен училишен автобус и сега живее живот на пат. Тие тргуваа во нивниот конвенционален дом од 1.500 квадратни стапки и заедно со нивното мало дете (и кучето) пронајдоа „слобода, авантура и интересни луѓе“ во 220 квадратни метри.

„На почетокот се чинеше како толку луда, далечна идеја“, пишува Лук, „видот што само сонуваш да го направиш, но ‚никогаш навистина не би можел да се случи’. Колку повеќе зборувавме за тоа, толку повеќе сфаќавме дека не можеме да ја поколебаме желбата за овој начин на живот на слобода“. Подоцна купиле автобус за 4.000 долари и тргнале на работа.

Лука, монтер на цевки, беше добро опремен за ова масовно „направи сам“. Тој му објаснува на Брајс Лангстон од Living Big In A Tiny House: „Дефинитивно имам направено многу работа во трговијата – заварување, фабрикување и сето тоа“. Но, имаше уште господар. „Моравме да научиме многу за да ги направиме сите компоненти – електричната, соларната. Нивната мала куќа има 100 вати соларна енергија и банка со четири батерии, што ги прави самодоволни.

Проектот на семејството му требаше една и пол година да го заврши, но штом сте внатре, лесно е да се види зошто. Не само што го трансформираа просторот во пријатно живеалиште, туку го подигнаа и покривот на возилото. Таванот е 20 инчи повисок од конвенционалниот училишен автобус, но речиси две стапки прават голема разлика. „Воопшто не изгледа како автобус“, забележува Рејчел.

Направете обиколка на преобразениот училишен автобус на Midwest Wanderer во видеото подолу.