Трендот се шири на социјалните мрежи!

Дали кафето и лимонот помагаат при слабеење? Тоа е прашањето што сите го поставуваат додека новиот велнес тренд ги презема TikTok и другите социјални мрежи, со импресивни 11 милиони прегледи на хаштагот #LemonCoffee и речиси милион на #LemonCoffeeHotWater.

Видеата на кои некој се снима како цеди лимони во утринското кафе, придружени со фотографии „пред и потоа“ за да ги истакне наводните резултати за слабеење, во најдобар случај се сомнителни. Но, тие исто така не се ништо ново. Со години луѓето се измамени од различни трендови кои сугерираат дека едноставната мешавина од секојдневни состојки ќе им даде моментални резултати за слабеење.

Сепак, премногу е добро за да биде вистина.

Дали комбинацијата на кафе и лимон помага при слабеење?

– Не, не постои волшебна комбинација од кафе и лимон што може да ви помогне да ослабете – вели за „Жена и дом“ д-р Алона Пулде, доктор по семејна медицина специјализирана за исхрана.

– Реалноста е дека лимоните немаат никакви магични својства кои ќе ни помогнат да се „смалиме“. И додека кафето може да има некои придобивки, тие во најдобар случај се привремени, имаат цена и не ја заменуваат здравата исхрана или поддржуваат долгорочно губење на тежината.

Кога станува збор за слабеење, најдобро е да се држите до едноставна формула за дефицит на калории. Ова значи дека треба да трошите повеќе енергија отколку што обично правите.

Иако постојат многу начини да се влезе во овој дефицит, истражувањата од повеќе институции, вклучувајќи го Медицинскиот универзитет во Виена и болницата Бунданг на Националниот универзитет во Сеул, покажуваат дека ова е единствениот начин за слабеење.

Лимонот и кафето нема директно да ви помогнат да изгубите тежина, но замената на вашето висококалорично утринско кафе, како што е кафето со многу шеќер, со оваа алтернатива без калории може да ви помогне да го намалите вкупниот дневен внес на калории.