За четири генерации, либанскиот златар Муавад изработува уникатни парчиња за кралските семејства, како и за богатите. Основана во 1908 година во Бејрут како производител на сложени часовници и накит нарачана за богатите и познатите во градот, брендот набрзо се прошири во поширокиот регион на Персискиот залив, додавајќи луксузни часовници во својата растечка палета.

Денес, Mouawad е глобално име во луксузниот накит и дијаманти. Со своето седиште во Женева, тој сè уште е семеен бизнис, но кој со задоволство се развива со времето.

Во 2019 година, Муавад стана официјален златар за Мис Универзум, изработувајќи единствена круна за победничката на титулата. Зозибини Тунзи од Јужна Африка победи таа година.

Асоцијацијата со глобален натпревар за убавина, изјави Фред Муавад, беше средство за да се достигне „поширока база на клиенти“. И тоа е стратегија што направи чуда.

„Во минатото бевме многу елитистички. Бевме многу високи и немавме големо признание кај масите“, вели тој. „И сега сфаќаме дека нашата свест за брендот е зголемена со сегмент од клиенти што претходно го немавме, а тоа исто така ни овозможува да создаваме колекции кои се попристапни.

Фред, кој служи како „ко-чувар“ на брендот со неговите браќа Ален и Паскал, го нарекува „следната еволуција на Муавад“.

„Отсекогаш сме имале подостапен накит во нашите колекции, по цена од 2.000 до 10.000 долари. Сега сакаме да нагласиме малку повеќе на тоа и навистина да ја зголемиме нашата база на клиенти.

Дискусиите за круната на Моќта на единството, како што е позната круната на Мис Универзум, првпат започнаа во 2018 година, веднаш по завршувањето на врската на Муавад со Викторија Сикрет. Mouawad создаваше рекордни градници со украси за годишната модна ревија на брендот за долна облека со ѕвезди од 2000 година, кога настанот беше откажан поради широката контроверзност и намалената гледаност.

„Помисливме: „Што можеме да направиме што е во согласност со нашето наследство, нешто величествено што би имало многу широка експозиција?“, вели Фред. „И помисливме на Мис Универзум, затоа што, на крајот на краиштата, ние сме златари на кралското семејство. Па зошто да не го искористиме нашето знаење и да создадеме круна за најубавите жени во светот?

Процесот на изработка на вистинската круна траеше околу шест месеци, вели Фред.

„Тие сакаа круна што ќе го симболизира здружувањето на заедниците. Затоа им испративме неколку скици и по неколку напред-назад дојдовме до круната на Моќта на единството.

„Мислам дека немаше да завршиме со овој дизајн доколку ја донесевме одлуката целосно сами, но тоа беше навистина соработка помеѓу Муавад и тимот на Мис Универзум и мислам дека е прекрасно“.

Со испреплетени ливчиња, лисја и винова лоза, сите изработени во 18-каратно злато и поставени со бели дијаманти, врвната точка на круната на Моќта на единството е канаринскиот дијамант од 62,83 карати поставен во центарот. Два други бисери, исечени од истиот камен како централниот дијамант, се поставени од двете страни на круната.

„Дијамантот од канари има облик на штит, што го направи совршен“, вели Фред. „Бидејќи тоа е потсетник дека треба да ги заштитиме луѓето од предрасуди. Оваа круна е за зајакнување на луѓето, давање еднакви можности за луѓето и живеење во мир и хармонија“.

Тој проценува дека вредноста на круната е меѓу 4 и 5 милиони долари.

Круна на Мис Универзум Тајланд за моќ на издржливост

Mouawad also designs the crown for Miss Universe Thailand. For 2022, it's named the Power of Resilience crown. Photo: Mouawad

Фред, кој се пресели во Бангкок во 1990 година за да се грижи за бизнисот со дијаманти на Муавад низ Азија, исто така стои зад врската на брендот со Мис Универзум Тајланд. Веќе трета година оваа година, Mouawad е официјален златар на годишниот натпревар, создавајќи ја победничката круна.

„Овој проект е различен по тоа што секоја година создаваме круна со нова тема, а победникот ќе ја однесе дома како дел од својата награда“, вели Фред. Овогодинешната круна наречена „Моќта на издржливоста“ содржи 43 перидоти во облик на круша и еден перидот од маркиз, со тежина од 101,08 карати. Тие се опкружени со 158,24 карати маркизни и кружни бели топази камења и 4,19 карати тркалезни бели дијаманти, за да ги отелотворат вредностите на чистота и чесност.

Ана Суангам-јам (23), ќерка на поранешни собирачи на отпад, беше прогласена за Мис Универзум Тајланд 2022 година на изборот што се одржа на 30 јули во True Icon Hall во Бангкок.

Miss Universe Thailand 2022, Anna Sueangam-iam. Photo: Miss Universe

 

Дипломката за хотелиерство и туризам беше крунисана од нејзината претходничка, Анчили Скот-Кемис и Мис Универзум 2018 Катриона Греј, тепајќи 28 други жени во текот на ноќта.

„Носењето на круната на моќта на издржливоста носи порака на позитивност дека сите ние имаме моќ во нас да се издигнеме над сите предизвици“, вели Фред. „Тоа е верба во нашата способност да се прилагодиме на се што ни дава животот и храброст и сила. да туркаме напред кон посветла иднина“.