Облакодери, чисти линии и стаклени рамнини се само дел од работите што ви паѓаат на ум кога замислувате град. Францускиот уметник Томас Канто ги спојува сите овие карактеристики во неговото најново уметничко дело за да ја пренесе енергијата и ритамот на модерните метрополи. Насловен како Пресеци, ова опалесцентно парче прикажува апстрактна претстава на урбаните простори како жив ентитет.

За да го создаде ова динамично дело, Канто користеше мешавина на материјали, вклучувајќи ласерски исечени влакна, боја и сребрена облога. Како резултат на тоа, Intersections поседува тродимензионален и опалесцентен квалитет кој потсетува на неговата оригинална инспирација. Горниот метален слој, на пример, има бројни геометриски исечоци и линии, кои наликуваат на елегантните дизајни на современата архитектура. Преку перфорациите, можеме да видиме блескаво сино-розов слој – можеби наменет да биде одраз на небото. „Ослободувајќи се од традиционалната рамка што е платното, уметникот ја интегрира димензијата на темпоралноста на поинаков начин“, се објаснува во изјавата на уметникот на Канто. „Тој комбинира просторно преуредување и временско преуредување, црпејќи инспирација од внатрешните и надворешните простори со кои се поврзува“.

Пресеци е дел од тековната серија Структурни рефлексии на Канто, која ги истражува градовите преку апстрактни интерпретации. „Овие дела претставуваат визија за бесконечни ритми, перспектива и визуелна хармонија“, се објаснува во изјавата на проектот. „Тоа се сензации што секој може да ги почувствува кога експериментира со геометриските конструкции што ги сочинуваат мегалополите на целиот свет“. Наместо да понуди мирна слика на урбаните простори, Intersections прикажува слоевит поглед кој пулсира со истата енергија што некој би ја почувствувал додека се шета во прометно централно градско подрачје.

Францускиот уметник Томас Канто го истражува визуелниот ритам на градовите во неговото најново дело „Пресеци“.

, StoryLand

Intersections Painting by Thomas Canto

Intersections Painting by Thomas Canto