На денешен ден е родена шведската кралица Кристина, според некои извештаи, а како можни датуми се споменуваат и 17 и 18 декември. Нејзиното владеење, кое траеше речиси 22 години, од 6 ноември 1632 до 5 јуни 1654 година, е запаметено по нејзината абдикација и преобраќање од лутеранизам во римокатолицизам.

Таа беше позната по тоа што беше високо образована жена за своето време, а беше и покровител на уметноста. Нејзиниот татко, шведскиот крал Густав Адолф и мајката Мари Елеонор од Бранденбург, очекувале машки наследник на тронот. Кристина беше единственото преживеано легитимно дете на нејзиниот татко, а со тоа и негов единствен наследник.

Нејзината мајка, разочарана што има девојче, не покажала љубов кон неа. Нејзиниот татко често бил отсутен, во војната, а менталната состојба на Марија Елеонора била влошена од тие отсуства. Како бебе, Кристина доживеала неколку сомнителни несреќи.

Помирувајќи се со фактот дека таа е негова единствена наследничка, таткото на Кристина наредил таа да се школува како момче. Подготвувајќи се за нејзиното владеење, таа добила јасно машко образование и воспитување засновано на идеалите на класичната антика, кои Херодот ги формулирал како способност да јава коњ, да црта лак и да ја зборува вистината.

Таа стана позната по своето образование и по покровителството на учењето и уметноста. Таа беше наречена „Минерва на север“, алудирајќи на римската божица на уметноста, а главниот град на Шведска, Стокхолм, за време на нејзиното владеење, стана познат како „Атина на северот“.

Правило и одбивање да се омажи
Кога нејзиниот татко починал во битка во 1632 година, тронот го наследила шестгодишно девојче. Нејзината мајка, поради лошата психичка состојба, не се сметала за способна да биде нејзин регент. Лордот високиот канцелар Аксел Оксеншерн владееше со Шведска како регент сè додека кралицата Кристина не порасна. Оксеншерн беше советник на таткото на Кристина и продолжи да биде посветен на кралското семејство дури и откако Кристина беше крунисана, според Thoughtco.com.

Како кралица, Кристина имаше два главни приоритети. Мир за Шведска и Стокхолм да стане културна престолнина на Северна Европа. Двата гола беа за пофалба, но ниту еден не беше целосно реален.

Нејзината врска со вицекралот Аксел Оксенчерн се влоши во годините пред таа официјално да дојде на тронот. Дури и за време на нејзиното регентство, Кристина го следеше сопствениот ум. Наспроти советите на Аксел, таа го иницирала крајот на Триесетгодишната војна, која кулминирала со Вестфалскиот мир во 1648 година.

Откако Кристина ја презеде директната власт, нејзиното владеење беше засенето од континуираниот спор со Полска. Под власта на огранокот на истото семејство Васа од кое потекнувала Кристина, полскиот крал можел да полага и за шведскиот престол. Ова значеше дека прашањето за нејзиниот брак и наследник се сметаше за итно. Беше под притисок да избере сопруг и немаше недостиг од додворувачи. Сепак, таа не брзаше да се омажи, ниту сакаше, а во 1649 година, за да ги смири тензиите, го именуваше нејзиниот братучед Карл Густав X од Шведска за свој наследник, но без никаков удел во правата на круната. за време на нејзиниот живот.

Откако парламентот го поштеди нејзиниот наследник во 1650 година, Кристина сè повеќе го губеше интересот за политиката, па го посвети својот живот на литературата и науката. На својот двор покани разни учители, поети, музичари и филозофи, финансираше многу театарски претстави, Шведска стана културно седиште.

Нејзините напори го привлекле францускиот филозоф Рене Декарт, кој дошол во Стокхолм и останал две години. Неговите планови за основање академија во Стокхолм пропаднале кога ненадејно се разболел од пневмонија и умрел во 1650. Таа година била уште потешка за Кристина, бидејќи се разболел и наследникот што таа го именувала, а полскиот крал Јан Казимир II исто така сметал: бидејќи припаѓал на династијата Васа, да има право на шведската круна.

Со посредство на Франција и се закани на Шведска, но сепак не дојде до отворен конфликт. Во 1651 година, во Либек била одржана мировна конференција на која Полјаците одбиле да ја признаат Кристина за шведска кралица. Јан се закани со окупација на Данциг, на што Кристина одговори со испраќање војска во Финска и Ливонија, таа бараше да ја признаат за кралица, но Полјаците сепак останаа на нивната одлука, а мировната конференција не беше успешна.

Пристап до религија и абдикација
Кристина абдицирала од тронот на 6 јуни 1654 година во корист на Карл Густав. За време на церемонијата на абдикација во замокот Упсала, Кристина ги носеше нејзините кралски обележја, кои свечено беа отстранети еден по еден.

Двајца одајачки ја тргнаа нејзината мантија и таа се симна од својот престол и одржа елоквентен говор, благодарејќи му на Бога што ја направи кралица и на сите што и служеа, што доведе до солзи многумина од публиката. Таа потоа го покани Чарлс Густав да седне на слободниот престол, што тој учтиво го одби и двајцата ја напуштија салата рамо до рамо. Кристина не присуствуваше на церемонијата во катедралата, каде Чарлс Густав беше крунисан како Чарлс X, но таа вечер беше присутна на банкетот за крунисување во замокот. Следниот ден отишла во Стокхолм и оттаму во машка облека и само со неколку придружници тргнала за Рим, пишува „History Today“.

Покрај интересот за филозофија, наука и уметност, Кристина тајно го проучувала католицизмот за време на нејзиното владеење. Бидејќи Шведска беше еден од протестантските водачи во војната, тие беа насилно против сè освен најправославниот лутеранизам, а интересот на Кристина за католицизмот беше добро чувана тајна до 1654 година, кога таа абдицира.

Откако се преобратила во католицизмот во Инсбрук во 1655 година, отпатувала во Рим, каде останала до нејзината смрт. Нејзиното преобраќање во католицизам по абдикацијата затоа беше шок за нејзините поранешни поданици и за целиот христијански свет, во 1655 година беше примена од папата Александар VII во Рим.

Откако се населила во Рим, таа продолжила да одржува раскошен двор и екстравагантно да ја покровителува уметноста, што ја довела до постојани финансиски тешкотии. Приходите од Шведска исто така беа многу нередовни. Таа многу патувала, била вклучена во скандали и се стремела кон далекусежни политички цели. По смртта на нејзиниот братучед, таа побарала да ја врати шведската круна, што било невозможно бидејќи била католик; тогаш таа се обиде да ја добие круната на Полска и лобираше како владетел на Неапол.

Таа почина на 19 април 1689 година, откако неколку години страдаше од низа здравствени проблеми. Таа е една од ретките жени погребани во пештерата во Ватикан, таа беше балсамирана и изложена во осветлена парада неколку дена. Во 1702 година, папата Климент XI нарачал споменик на Кристина во базиликата Свети Петар, истакнувајќи ја нејзината храброст да абдицира од шведскиот престол за да го прифати католицизмот.

Желба за независност
Животот и наследството на Кристина се прикриени со митови и анегдоти кои често се фокусираат на нејзиниот сексуален и родов идентитет. Иако знаеме дека ја отфрлала традиционалната женска улога и честопати свесно ја обликувала својата личност како андрогина, како што пишува „Ше Мислеше“, нејзината сексуалност е предмет на интерес и на некои историчари и биографи, а се вели дека имала афери со и жени и мажи, мажи, иако некои ја етикетираат како асексуална.

Во секој случај, ваквата шпекулација е доказ за неконвенционалното однесување и оригиналноста на Кристина и покажува дека било можно, а можеби дури и неопходно, таа да преземе помажествен идентитет за да се докаже како достоен владетел.

Нејзината загадочна, контрадикторна личност и жестоката љубов кон независноста ги фасцинираа историчарите, уметниците и биографите за време на нејзиниот живот и оттогаш, и инспирираа неколку драми, филмови и белетристика и белетристика. Длабоко вљубена во знаењето и мудроста, Кристина беше и една од најучените жени во своето време.