Главниот начин на кој криминалците во светот на крипто перат пари е со испраќање дигитални средства преку блокчејнови, заобиколувајќи централизирана услуга која може да следи и замрзне трансакции.

Тие користат таканаречени мостови со вкрстени синџири за да го остварат тоа, а износите во долари стануваат големи. Еден специфичен мост со вкрстени синџири наречен RenBridge се користи за перење најмалку 540 милиони долари во крипто готовина поврзана со криминал од 2020 година, според новото истражување на фирмата за блокчејн аналитика Elliptic.

Во таа сума се вклучени 153 милиони долари исплати за откуп, што значи дека хакерите користат RenBridge кога упаѓаат во корпоративните мрежи и ги принудуваат компаниите да платат за да ги вратат податоците. Елиптик вели дека РенБриџ бил „важен олеснувач“ за бандите поврзани со Русија за откуп.

Дејвид Карлајл, потпретседател за политика и регулаторни прашања на Elliptic, рече дека мостовите со вкрстени синџири се „малку благослов и проклетство“ во моментов. Како и многу популарни крипто алатки, тие помагаат да се прошири пазарот давајќи им на луѓето повеќе начини за плаќање и трансакции. Мостовите со вкрстени синџири се особено витални за развојот на децентрализираниот простор за финансии или DeFi, кој е алтернатива на крипто за банкарскиот систем.

Повторната страна е дека „тие се ефективно невладеливи и се многу ранливи на хакери или на користење во злосторства како перење пари“, изјави Карлајл.

Карлајл рече дека очекува регулаторите да почнат да ги нулаат мостовите во следните шест до 12 месеци, бидејќи владите продолжуваат да се борат со најтемните делови на крипто светот.

Министерството за финансии ја стави на црната листа услугата за мешање крипто Торнадо Кеш, тврдејќи дека услугата била искористена за перење виртуелна валута во вредност од повеќе од 7 милијарди долари од 2019 година. Карлајл рече дека акцијата преземена од Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии покажува дека регулаторите на САД се подготвени да тргне по криминално однесување во крипто.

„Едно големо прашање е дали мостовите ќе станат предмет на регулација, бидејќи делуваат многу како крипто-размена, кои се веќе регулирани“, рече Карлајл.

Програмерите изградија мостови со вкрстени синџири за да им овозможат на корисниците да испраќаат токени од еден синџир во друг. Трансферите на дигитални средства помеѓу синџирите се потпираат на Darknodes, или мрежи од илјадници псевдонимни валидатори. Тоа им овозможи да станат главна алатка за замаглување на крипто готовината.

РенБриџ стана популарна дестинација за да се направи токму тоа. Елиптик вели дека се користи за перење средства што потекнуваат од кражба, измама, откупнина и разни други видови криминални активности.

Други крипто средства што се испрани низ РенБриџ најверојатно биле украдени од Северна Кореја, рече Елиптик. Услугата ја користеше и групата за сајбер криминал Конти, која неодамна ја нападна владата на Костарика и предизвика национална вонредна состојба. Истражувањето на Elliptic покажува дека Конти испрал повеќе од 53 милиони долари преку RenBridge.

„Мостовите со вкрстени синџири се дупка во регулаторниот режим што е макотрпно воспоставен од владите ширум светот, за борба против перењето на крипто“, рече Том Робинсон, главен научник на Elliptic.

RenBridge е опција за оние кои сакаат да исчистат украдени пари. Повеќе од 267 милиони американски долари во крипто средства земени од размена и услуги на DeFi беа испрани преку RenBridge во последните две години, вклучително и 33,8 милиони долари од јапонската крипто берза Liquid, според Elliptic.

Компанијата за сајбер-безбедност на блокчејн CertiK претходно забележа дека кога мостовите чуваат средства од стотици милиони долари и ги множат нивните можни вектори на напад со работа преку два или повеќе блокчејн, тие стануваат главни цели на хакерите.