Кралската пошта ги повикува луѓето да ги користат поштенските марки кои немаат баркод до 31 јануари, кога веќе нема да важат за поштарина.

Се вели дека рокот за точно 100 дена влијае на „секојдневните“ поштенски марки со профилот на покојната кралица.

Марките со баркод беа воведени во февруари за да се направат испораките поефикасни и да се подобри безбедноста.

По истекот на рокот, клиентите сè уште ќе можат да користат тематски, комеморативни и божиќни марки без баркод.

Секој што нема да може да користи постари секојдневни марки до 31 јануари, ќе може бесплатно да ги замени за понови со баркод. Кралската пошта вели дека, во моментов, нема краен датум за тоа кога може да се заменат постарите поштенски марки.

Советите на Кралската пошта не се поврзани со промената на монархот. Во него се вели дека дополнителни детали за лансирањето на поштенски марки со кралот Чарлс ќе бидат направени во соодветно време по консултација со кралското домаќинство.

Детали за шемата за размена на поштенски марки
Редовните „секојдневни“ поштенски марки од прва и втора класа на кои е прикажан профилот на нејзината покојна кралица Елизабета, но без единствен баркод, повеќе нема да важат од 31 јануари
Божиќни и други специјални марки со слики без баркод и понатаму важат за поштарина и не треба да се поднесуваат за замена
Поштенски марки кои веќе биле користени за поштарина нема да бидат прифатени во шемата за замена.

Кралската пошта во февруари воведе марки со баркод, велејќи дека тие ќе отворат можности за „нови иновативни услуги“.

Долгорочниот план е луѓето да можат да гледаат видеа, да дознаваат информации и да си испраќаат роденденски пораки едни на други преку баркодовите што може да се скенираат со апликацијата Royal Mail.
Аналитичарите Минтел рекоа дека тоа одразува колку е распространета сопственоста на паметни телефони, како и запознавањето на луѓето со QR-кодовите – особено преку апликацијата NHS Track and Trace за време на пандемијата.

Поштенската служба започна национална свест претходно овој месец, потсетувајќи ги луѓето да ги искористат своите марки без баркод до крајниот рок.

Кралската пошта, која се надева дека клиентите ќе ги користат тие марки овој Божиќ, испрати летоци до 31 милион домови и објави огласи во весници, на радио и на социјалните мрежи.