Според BGR, јапонските научници користеле клетки од човечка кожа за да создадат „еквивалент на жива кожа“ што функционира на сличен начин како човечката кожа.

Оваа кожа направена во лабораторија успешно го реплицираше изгледот и допирот на вистинската човечка кожа, и како таква, таа е водоотпорна и може да заздрави кога е повредена од помали рани и гребаници, слично на живите организми.

Истражувачите објавија труд за експериментот во списанието Matter, каде што објаснија како измешале колаген и човечки дермални фибробласти за да создадат раствор за кожа. Потоа го натопиле роботскиот прст во супстанцијата и виделе дека материјалот е цврсто прикачен на роботскиот „дел од телото“ и изгледа речиси како вистински човечки прст.

Шоџи Такеучи, професор на Универзитетот во Токио и главен автор на оваа студија, верува дека живата кожа е „крајното решение“ за да им се даде реален изглед на хуманоидните роботи бидејќи материјалот што се користел за изработка на оваа кожа имал иста визуелна текстура и уникатни способности. би очекувале од живите организми.

Научниците сакаат луѓето да се чувствуваат удобно во интеракција со хуманоиди, особено во здравствената и услужната индустрија. Тие веруваат дека изгледот сличен на човекот е важен фактор за да ги направат роботите попристапни, истакнувајќи дека тие би можеле да вградат фоликули на косата, нокти и потни жлезди за дополнително да ги подобрат деталите на кожата.

Оваа технологија повеќе не е научна фантастика и брзо напредуваше во последниве години. Илон Маск работи на откривање на прототип на Tesla Bot оваа година, додека Engineered Arts веќе дебитираше вистински хуманоиден робот по име Амека, но на сите не им е јасно што да мислат за тоа, особено на оние кои некогаш гледале некоја епизода од Westworld. серија.