Традиционалното производство на месо е водечки стрес за животната средина, бидејќи е познат факт дека одгледувањето добиток произведува неверојатна количина на стакленички гасови. Додека светот се трка со времето за да ги намали емисиите, некои компании го прават својот дел покажувајќи како може да се произведува месо без добиток. И сега една австралиска компанија создаде ќофтиња од клетките на изумрен волнеен мамут со цел да го привлече вниманието на процесот.

Одгледувано или култивирано месо е процес на создавање животинско месо преку матични клетки. Технологијата за прв пат привлече внимание пред една деценија, кога холандскиот фармаколог Марк Пост го претстави првиот бургер од месо. Многу компании сега се фокусираат на производство на култивирано месо, но австралиската Vow презема креативен пристап кон процесот. Иако произведуваат стандардно месо како говедско и пилешко, тие исто така експериментираат со различни вкусови како кенгур, препелица, крокодил и алпака.

Нивното волнено ќофте од мамут – кое сè уште не е пробано – беше сонувано како начин да се започне разговор за тоа колку месо консумираме и од каде доаѓа.

„Имаме проблем со промена на однесувањето кога станува збор за потрошувачката на месо“, вели Џорџ Пепу, извршен директор на Vow. „Целта е да се префрлат неколку милијарди луѓе што јадат месо од јадење [конвенционални] животински протеини во јадење работи што можат да се произведуваат во електрифицирани системи“.

Vow верува дека може да им помогне на луѓето да преминат кон култивирано месо со мешање и усогласување на клетките за да создадат хранлива и вкусна опција за потрошувачите. Сингапур веќе одобри продажба на култивирано месо и пилешко од компанијата Good Meat и тие моментално се достапни за купување. Vow ќе им ја понуди својата јапонска препелица на гостите во Сингапур подоцна оваа година.

Соединетите Држави се исто така подготвени да почнат да дозволуваат култивираното месо да излезе на пазарот. Кон крајот на 2022 година, ФДА исто така даде одобренија што ќе ја отворат вратата за месото и морските плодови произведени во лаборатории за на крајот да стигнат до полиците во Америка.

Иако може да има двоумење од страна на јавноста да јаде месо произведено во лабораторија, загриженоста за животната средина и несигурноста на храната ја прават оваа технологија поважна од кога било.

„Тоа е малку чудно и ново – секогаш е така на почетокот“, вели професорот Ернст Волветанг од Австралискиот институт за биоинженеринг на Универзитетот во Квинсленд. Професорот Wolvetang му помогна на Vow да го создаде протеинот на мускулите мамут што се користи за да му даде вкус на месото. „Но, од еколошка и етичка гледна точка, јас лично мислам дека [одгледуваното месо] има многу смисла“.

Волненото ќофте од мамут, кое беше подарено на Rijksmuseum Boerhaave во Холандија, можеби изгледа како трик за публицитет, но за Vow е важна употребата на изумрено животно.

„Го избравме волнениот мамут затоа што е симбол на губење на различноста и симбол на климатските промени“, вели ко-основачот на Vow, Тим Ноаксмит.

И покрај тоа што необичното ќофте предизвикува луѓе да зборуваат, останува да видиме дали ќе ја поттикне јавноста да го промени менталитетот за видот на месото што го консумираат.

Компанијата за одгледување храна Vow создаде ќофтиња користејќи клетки од волнениот мамут како начин да започне разговор за јадење конвенционално произведено месо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vow (@itsjustvow)